20.000 Ft vásárlás felett INGYENES SZÁLLÍTÁS!

BLOG

Idősödő kutyád boldogsága

bdh
2022.04.04 12:15
Idősödő kutyád boldogsága

Ha megkérdeznél egy senior kutyát, biztosan elmondaná neked, hogy milyen csodás kiskedvencek ők.

Igazi szerető, kedves társak, legyen szó a lábadhoz bújva szundizásról vagy akár egy laza, békés sétáról a környéken. Nem utolsó sorban pedig kevésbé jellemző rájuk, ellentétben a fiatal pajtásaikkal, a hiperaktivitás. Nem fognak körülötted össze-vissza ugrálni, csak hogy kierőszakolják a figyelmed, mint fiatalabb korukban, viszont szeretnék ha tudnád, hogy vannak speciális igényeik, a koruknak megfelelően.

Adunk pár tippet, hogyan tedd boldoggá idős kis barátodat, hogyan háláld meg neki azt a sok év hűséges barátságot.

MOZGÁS BIZTOSÍTÁSA

Ha egy idős kutyus választhatna, valószínűleg passzolná a maratoni futást vagy a hegymászást. Viszont a növekvő életkor nem feltétlen jelenti a csökkenő aktivitást. Az idősebb kutyák is igénylik a játékot, a mozgást, a szabadban való felfedezést. Még ha igényelnek is egy kis plusz bátorítást, gondoskodni kell az erőnlét és a megfelelő izomzat fenntartásáról. Merev ízületeik igénylik a támogatást. Esetükben a kulcs pedig a mértékletesség. Az idősödő kutyusoknak arra van szükségük, hogy megőrizzük mozgékonyságukat, megelőzzük a súlygyarapodást, szükség esetén serkentsük az étvágyukat és fenntartsuk fittségüket, persze mindezt úgy, hogy szem előtt tartjuk határaikat. Találjuk meg a megfelelő elfoglaltságot számukra. Gondolkodjunk lassabb sétákban, alacsonyabb mozgásigényű tevékenységekben, például úszás, életkoruknak megfelelő kutyatorna jellegű feladatok. Például eldugunk valamit, amit ő megtalál és visszahoz.

 

AZ ELME FRISSEN TARTÁSA

A kutyák kognitív képességei is hajlamosak lehetnek az idő múlásával hanyatlásnak indulni. Ide tartozik a kognitív diszfunkció szindróma, ami még inkább okot ad rá, hogy biztosítsunk számukra elegendő lehetőséget a képességeik kihasználására. A mentális stimuláció egy holtbiztos módszer az unatkozás elkerülésére, a kutya ösztönzésére, a gazdi és a környezete felé egyaránt, és nem mellesleg a boldogság fenntartására.

Szerencsére rengeteg fizikai gyakorlat segíthet mentálisan is edzésben maradniuk. Sok szenior kutyus, például nagyon szereti a nyugodt, szaglászós sétákat, amikor hagyjuk őket szabadon felfedezni, a saját ütemükben, a saját kijelölt útjukon, hogy az összes szagot fel tudják alaposan térképezni. Szeretik az összetett játékokat is, melyek ösztönzik őket a problémamegoldásra, egy játék vagy egy finom jutalom falat megszerzésével. És melyik kutya nincs oda a szimatolásért? A trükkös kihívások nagyon szórakoztatóak és fejlesztőek egyaránt. 

 

MEGFELELŐ ÉTREND KIALAKÍTÁSA

Az idősebb kutyáknak, korábbi életszakaszaikhoz képest, a korral változnak a táplálkozási igényeik is. Például mivel kevésbé aktívak, kevesebb a kalóriaigényük. A túletetés pedig elhízáshoz vezet, mely terheli a gyengülő ízületeiket, illetve egyéb egészségügyi problémákhoz vezethet. Korosodó kedvencednek hasznosabbak lehetnek a könnyebben emészthető összetevőt. Vagy akár elgondolkodhatunk a nedves tápra váltáson is. A magasabb víztartalom jót tesz a veséknek, illetve könnyebb megrágni a lágyabb textúrának köszönhetően. Az egészségügyi állapot is hatással 

hirlevel-feliratkozas

lehet az étrendre, különböző táplálék kiegészítőkkel erősíthetjük kutyánkat, például a halolaj segít az ízületi 

gyulladás kezelésében. Mindenképpen egyeztessünk az állatorvossal a megfelelő diétáról.

EXTRA ÁPOLÁS

Az idős kutyusok szeretnék tudtunkra adni, hogy nagyon is igénylik és értékelik a plusz ápolást, törődést. Ahogy merevednek az ízületeik, úgy egyre nehezebben érik el testük bizonyos pontjait, így segítségükre lehet a rendszeres kefélés, szőrápolás. Ne feledkezzünk meg arról sem, hogy mivel csökken az aktivitás, lassabban kopnak el a körmök, így gyakrabban kell vágni nekik.

Az extra foglalkozások remek lehetőséget biztosítanak a kutyus átvizsgálására, az esetleges elváltozások, pl csomók, dudorok megfigyelésére, melyek gyakorivá válnak az idő múlásával. Ezek lehetnek egyszerű zsírcsomók, de akár rosszindulatú elváltozások is, így nagyon fontos, hogy időben felfedezzük őket.  

Ezen felül pedig az extra odafigyelés, ápolás egy csodálatos lehetőség a gazdi és a kutyus közti kapcsolat erősítésére. Végül is minden kutya imádja a szeretetet és a figyelmet, különösen az idősebb négylábúak.

Ha szeretnél többet megtudni a kutyák színlátásáról is, olvasd el ezt a cikkünket: Kutyák és színek