20.000 Ft vásárlás felett INGYENES SZÁLLÍTÁS!

BLOG

Van, hogy nagyon vágyunk egy kiskutyára, viszont az allergia megakadályoz minket ebben. A kutyaszőr allergia nem is olyan ritka, sok embernek okoz problémát, amely felveti a kérdést, most akkor lehet kutyánk vagy sem? Jó hír, hogy vannak olyan kutyafajták, amelyek “hipoallergének” nevezhetők. Azonban fontos tudni, hogy egyetlen kutya sem 100%-ban hipoallergén, de léteznek kevésbé allergizáló kutyafajtákat, amelyek jobban megfelelhetnek azon gazdik számára, akik allergiában szenvednek. Ezeknek a kutyáknak olyan szőrzete van, ami nem hullik vagy jóval kevesebb elhullott szőrt hagy maga körül, mint egy átlagos “szőrös fajta”. Ezen kutyák társaságában az egyébként a kutyára, kutyaszőrre allergiás embereknél vagy csak alig vagy egyáltalán nem jelentkeznek az allergia tünetei.

 

Annyi új élmény és tapasztalás vár egy új kutyatulajdonosra miután hazaviszi a kis jövevényt, hogy hajlamos lehet elfelejteni a kiskutya érkezésének egyik legfontosabb részét: a rutin kialakítását. A tervezett beosztás segít abban, hogy az új négylábú családtag biztonságban érezze magát, és tudja, hogy mit várnak el tőle. Ennek legjobb módja egy ütemterv elkészítése és persze betartása. Az első néhány hét az új kölyökkutyával, a megfelelő viselkedés kialakításának legfontosabb ideje. Egyébként nem a kölyökkutya az egyetlen, akinek jót tesz az időbeosztás, de a család emberi tagjainak életét is nagyban megkönnyíti. Nem kell megtervezni a kölyökkutya napjának minden pillanatát, de van néhány fontos terület, ahol az időbeosztás különbséget tehet a jól nevelt kutya és a káosz között.

Háziállat, mint ajándék – a tervezés mindent megváltoztat!

Valószínűleg te is láttad már a filmekben – az édes kis Suzy karácsony reggelén megtalálja új kiskutyáját, aki türelmesen ül a fa alatt, nagy piros masnival a nyakában. Suzy felsikít, rohan, hogy megölelje a kiskutyát, aki nagyot nyal az arcán, és mindketten boldogan élnek, amíg meg nem halnak.

Bár jó lenne, ha az ünnepi meglepetések mindig ilyen jól sikerülnének, ez gyakran nem így történik. Gyakrabban fordul elő, hogy a 3 éves Suzy, aki túl fiatal ahhoz, hogy tudja, mit is jelent valójában egy kisállatról való gondoskodás, elsírja magát, amikor Fifike először megkapja a kezét, miközben játszanak. Vagy csak szimplán ráun a gyerek a kutyusra, főleg, ha már nem olyan kicsi. A félelem bennünk állatvédőkben ilyenkor mindig megvan, hogy Anya és apa ezután behelyezik az autóba, és leadják a helyi állatmenhelyen, ahogy rengeteg másik társuk van már.

Ennek viszont nem feltétlen kell így történnie, sőt alap esetben ez remélhetőleg nem is következik be. Némi megfontoltsággal és őszinte elkötelezettséggel a házi kedvencek csodálatos ajándékok lehetnek a családnak.

Miért fontos, kedvencünk folyamatos ápolása az egész évben? Mert mind számunkra, mind a kutyusunk számára a jó higiénia és ezáltal az egészségük megőrzése az egyik, ha nem a legfontosabb téma.

De miért is fontos kutyáink ápolása télen, illetve milyen gyakran kell tisztítani mancsukat, füleiket?

A házi kiskedvencek családunk tagjai, követik mindennapjainkat és velünk élnek. Ezért az ő higiéniájuk ugyanolyan fontos, mint a sajátunk. Kedvenceink nem csak velünk érintkeznek, de az otthonunkban lévő felületekkel, bútorainkkal, ezért tisztaságukat és higiéniájukat egész évben meg kell őriznünk. Különösen fontos ez télen, amikor az időjárási viszonyok nem túl kedvezőek, sok a latyak és a sár, de a szőrzetnek és a mancsoknak tisztának és száraznak kell lenniük, minden időben. Az ápolási rutint egész évben fenn kell tartanunk, hogy a kutyusaink jól ismerjék a folyamatot, és állandó legyen a kapcsolatuk ezzel a rutinnal is.

 

Fontos tudnivalók a csokoládé kutyákra kifejtett hatásairól.

  • A csokoládé mérgező a kutyák számára, mely orvosi vészhelyzetet okozhat.
  • A csokoládémérgezés jelei általában 6-12 órán belül jelentkeznek.
  • Kulcsfontosságú, hogy tudjuk, mennyi és milyen csokoládét evett a kutya.

A csokoládé mérgező a kutyák számára, az elfogyasztott csokoládé típusától és mennyiségétől, valamint a kutya súlyától függően súlyos egészségügyi vészhelyzetet okozhat. Ha tudjuk, hogy a kutyus csokoládét evett, fontos, hogy figyeljük a toxicitás jeleit (lásd alább), és minden esetben forduljunk tanácsért az állatorvoshoz.

Legyünk vele tisztában, hogy mennyi a túl sok, mely csokoládéfajták a legveszélyesebbek, és milyen jelekre kell figyelni, amelyek jelezhetik, hogy kutya kezelésre szorul.

 

 

A kutyák világában minden fekete-fehér?

Azt az elképzelést, hogy a kutyák nem látják a színeket, évtizedekig széles körben elfogadták, viszont a kutyák anatómiájára és viselkedésére vonatkozó új kutatások és következtetések kimutatták, hogy bár a kutyák nem ugyanazokat a színeket látják, mint az emberek, de igenis látnak bizonyos színeket.

Bár minden bizonnyal a Technicolor megértése meghaladja a képességeiket, viszont kutatások azt mutatják, hogy a kutya szeme sokkal többet lát, mint a szürke árnyalatai.

Kutyáink visszataszító és gusztustalan szokásai közül – ilyen a WC-ből való ivás, a hempergés a mocsárban, sárban, kakiban, a fenekük nyalogatása – semmi sem undorítóbb a legtöbb gazdi számára, mint azon töprengeni, hogy vajon miért eszi meg a kutya a kutyakakit.

Bár egészen biztosan nem az a motivációjuk, hogy minket sokkoljanak, mindenesetre ezt érik el vele.

Az ürülék fogyasztásnak, tudományos néven koprofágiának viselkedési és fiziológiás okai is vannak.

Ha a te kutyád is ilyen, ne ess kétségbe. Vannak különböző módok ennek a gusztustalan szokásnak a  visszaszorítására, sőt néhány vény nélkül kapható készítmény is segíthet.

A lapos orrú kutyák, más néven brachycephal kutyák, sok kutyatulajdonos kedvencei és nagy népszerűségnek örvendenek.

A lapos orrú kutyáknak széles koponyájuk és megnyúlt lágy szájpadlásuk van. A brachycephal kutya megrövidült arccsontjait az állkapocs szerkezetének öröklődő rendellenességei okozzák, amikor egy rövid orrú kutyát párosítanak egy másik rövid orrú kutyával. A brachycephal fajtáink többsége kis vagy közepes méretű kutya.

Lapos orrú kutyák többek között:

francia bulldog, mopsz, boston terrier, bordeaux-i dog, boxer, shih tzu

Az ápolás és fürdetés elengedhetetlen a kutyák egészsége, vitalitása és hosszú élete szempontjából.

Odáig vagyunk az állatokért: különösképpen a kutyákért, macskákért és a lovakért. Megosztjuk velük az életünket, az otthonunkat és nem utolsó sorban az ágyunkat (persze azért ez a lovakra nem túl gyakran vonatkozik). Mivel kiskedvenceink olyanok, mint a családtagok - sőt természetesen azok is - mindenből a legjobbat szeretnénk nekik nyújtani. Mi is pontosan ezért tesszük, amit teszünk: megalkotjuk a legjobbat, állat- és környezetbarát ápoló formulákat a kedvenceinknek és megosztjuk azt veletek is.

Sokakban felmerül a kérdés, hogy milyen is a megfelelő kutyasampon kedvencünk számára, hogy milyen szempontokra kell ügyelni a választás során.

Ebben próbálunk nektek segíteni.

Mit is jelent a pH?

Definíciója alapján a pH a hidrogén kationok koncentrációjának (H +) negatív logaritmusa. Egyszerűbben fogalmazva, a pH egy olyan skála, amely megmutatja, hogy egy keverék, oldat, anyag stb. hányszor savasabb vagy lúgosabb, mint a semleges ionmentesített víz (pH 7). Ne tévesszen meg a látszólag kicsi pH-érték (1-től 14-ig). Figyelembe véve, hogy a bázis pH 7, akkor a pH 6-tól való eltérése nem 1 egység, mint a táblázatban látható, hanem lényegében 10-szer savasabb, mint a pH 7. Ennek megfelelően a pH 5 100-szor savasabb, mint a pH 7 míg a pH 4 1000-szer savasabb és így tovább. Pontosan ugyanaz a logika érvényesül, amikor feljebb megyünk a skálán. Ha egy keverék pH-ja 8, akkor az 10-szer lúgosabb, mint a pH 7, a pH 9 100-szor lúgosabb, a pH 10 az 1000-szer lúgosabb, és így tovább.

Ha szeretetről van szó, a kutyáknál nehezebb lenne önzetlenebb, elhivatottabb társat találni. Egészen biztosak lehetünk benne, hogy nem fognak titokban regisztrálni valamilyen társkereső fórumra vagy más gazdival találkozgatni a hátunk mögött. A flört a kutyaszitterrel pedig teljesen ártalmatlan! Egy azonban biztos, nem véletlenül állnak hűséges barátok hírében.

Viszonozni ezt a mértéktelen odaadásukat viszont sokszor kihívást jelent számunkra. Bár igencsak közel kerültek hozzánk szőrös barátaink, így sem feltétlen kiegyenlítettek a viszonyok, ha a szeretet kimutatásáról van szó. A mozgalmas, rohanó hétköznapok mellett sokszor nem marad elegendő időnk és energiánk viszonozni az odaadásukat.

A következőkben adunk pár tippet ahhoz, hogy mivel tudjuk erősíteni kedvenceinkben az irántuk érzett szeretet.

Kedvencünk ápolása egy nagyon fontos folyamat a bőrük és a bundájuk egészségének megőrzéséhez, tisztán tartásához, a különböző kártevőt, illetve a viszketés elkerüléséhez. 

Mielőtt hozzálátunk a fürdetési rutin kialakításához, nagyon fontos, hogy megerősítsük a bizalmi kapcsolatot köztünk és négylábú kedvencük között. Fontos, hogy kutyánk érezze rajtunk a magabiztosságot, illetve, hogy biztonságos közeget teremtsünk számára. Egy új rutin kialakítása mindig sok türelemmel jár. Ne érezzük magunkat csalódottnak, ha az első fürdetés nem úgy alakul, ahogy elterveztük. A legfontosabb, hogy következetesen alakítsuk ki a fürdetési szokásokat, így kutyusunk fokozatosan megismeri a lépéseket. Alakítsunk ki egy nyugodt, békés környezetet, és készüljünk fel amennyire lehetséges, hogy a minimumra csökkentsük a stresszt. Lassan kezdjük el a folyamatot, kapkodás nélkül, különösen ha az első alkalmakról van szó. 

Ez egy nehéz kérdés, mert az igazság az, hogy a válasz számos különböző tényezőtől függ és minden kutya(fajta) egyedi és eltérő igényekkel rendelkezik. 

Az, hogy egy kutyának milyen gyakran van szüksége fürdetésre, nagyban függ a fajtától, az életmódjától, a szőrzet hosszától és attól, hogy mi magunk mennyi plusz "munkát" vagyunk hajlandóak beleadni az ügy érdekében. 

Fürdetéshez csak speciálisan kutyának kifejlesztett, olyan minőségi sampont használjunk, melyeknek a pH értéke 7.0 körüli.

Az alábbiakban összefoglaltuk a legfontosabb tudnivalókat, melyeket figyelembe véve érdemes kialakítani az egyéni fürdetési szokásokat.

 

Új kiskutya tulajdonosként számíthatsz a csöppségtől pár dologra, mint például:

Esetleg megrágja a gitártokod bőrfogantyúját, a széked karfáját, vagy a diófa dohányzóasztalod lábát.

Nyüszít az ágyad lábánál szombaton reggel 6.15-kor.

Kimeríti a hitelkártyádat az első családi kutyaként töltött évében.

Elhelyez számtalan folyékony és szilárd „balesetet” a gyapjúszőnyegeden a nappaliban.

És sok más ezeken felül...

Figyelembe véve az új kiskutya érkezésének minden hátrányát, összpontosítsunk persze a pozitív dolgokra. Ezek pedig felbecsülhetetlenek! Sőt: "Egy kutya tíz évvel meghosszabbíthatja az életünket. A szeretet, a gyengédség, a törődés és a baráti kapcsolat, amit egy kutya jelent, mérsékli a stressz negatív hatásait."

Készülj fel alaposan az új kiskutya érkezésére, hogy a legjobb barátja légy, illetve egy felelős és tudatos állattartó.

A kölyökkutyák olyanok, mint a kisbabák, rengeteget tanulnak az első hónapokban, különösen, ha az új környezetükben való eligazodásról és a jó modorról van szó.

Mielőtt elkezdenéd kiskutyád tanítását, fontos, hogy előtérbe helyezd a kiskutyus érzelmi egészségét, vagyis gondoskodj egy olyan környezetről, amiben a kölyök biztonságban érzi magát. Egy kiskutya képzése két kulcsfontosságú összetevőből áll:

kapcsolatépítés és struktúra létrehozása

Végtére is, ha már kialakult egy szerető és bizalomra épülő kötelék köztetek, sokkal könnyebb (és élvezetesebb) megtanítani a kutyusnak bizonyos viselkedéseket és vezényszavakat, mint például a „marad” és az „ereszd el”.

Ha megkérdeznél egy senior kutyát, biztosan elmondaná neked, hogy milyen csodás kiskedvencek ők.

Igazi szerető, kedves társak, legyen szó a lábadhoz bújva szundizásról vagy akár egy laza, békés sétáról a környéken. Nem utolsó sorban pedig kevésbé jellemző rájuk, ellentétben a fiatal pajtásaikkal, a hiperaktivitás. Nem fognak körülötted össze-vissza ugrálni, csak hogy kierőszakolják a figyelmed, mint fiatalabb korukban, viszont szeretnék ha tudnád, hogy vannak speciális igényeik, a koruknak megfelelően.

Adunk pár tippet, hogyan tedd boldoggá idős kis barátodat, hogyan háláld meg neki azt a sok év hűséges barátságot.