20.000 Ft vásárlás felett INGYENES SZÁLLÍTÁS!

BLOG

A kölyökkutya tanítása

bdh
2022.04.04 12:51
A kölyökkutya tanítása

A kölyökkutyák olyanok, mint a kisbabák, rengeteget tanulnak az első hónapokban, különösen, ha az új környezetükben való eligazodásról és a jó modorról van szó.

Mielőtt elkezdenéd kiskutyád tanítását, fontos, hogy előtérbe helyezd a kiskutyus érzelmi egészségét, vagyis gondoskodj egy olyan környezetről, amiben a kölyök biztonságban érzi magát. Egy kiskutya képzése két kulcsfontosságú összetevőből áll:

kapcsolatépítés és struktúra létrehozása

Végtére is, ha már kialakult egy szerető és bizalomra épülő kötelék köztetek, sokkal könnyebb (és élvezetesebb) megtanítani a kutyusnak bizonyos viselkedéseket és vezényszavakat, mint például a „marad” és az „ereszd el”.

FEJLŐDÉSI SZAKASZ: 8-16 HETES KOR KÖZÖTT

Első számú képzési cél: A környezettel való kapcsolat kiépítése

Ebben a kritikus szocializációs időszakban, amely 16 hetes korig tart, a kölykök az élet tanulói, megtapasztalják az őket körülvevő világot. Kíváncsian fedezik fel a környezetet, miközben tanulnak is mindenről, első körben, hogy hogy néznek ki, hogy hangzanak a különböző dolgok. Ebből kifolyólag a kölyköket, a képzésük elkezdése előtt, hagyni kell a környezeti hatásokat felfedezni, megtapasztalni.

Ajánlott gondoskodni arról, hogy a kutyus kellően megismerje (és jól is érezze magát), egyrészt a környezetét, beleértve a közlekedési zajokat, a tömegközlekedést, az autózást, a minden korú és formájú gyalogost és más kutyákat, másrészt pedig a különböző tevékenységeket, beleértve az állatorvosi látogatásokat és vizsgálatokat.

A cél, hogy megtanítsd a kutyust, hogy a világ egy szórakoztató és nem egy ijesztő hely.

Második képzési cél: Impulzus kontrollálás

Ebben a szakaszban a kölyökkutyák számára az első igazi viselkedési tréning az alapvető impulzuskontroll kell, hogy legyen, amely sokféle formában jelentkezhet, de a legtöbb gazdi egy egyszerű „ül” vezényszóval kezdi az oktatást. Egy kiskutya parancsra való leülését, ahhoz lehet hasonlítani, amikor egy kisgyermek az „add oda” helyett tanulja a „kérem, megkaphatom?” kifejezéseket.

Legalább azt a jó szokást kell kialakítani a kiskutyáknál, hogy leüljenek evés előtt. Ideális esetben pedig tovább lehet vinni a dolgokat, úgy hogy beépíted a megfelelő viselkedést a játékidőbe is, például hogy játék előtt leülteted a kutyust. Ez a fajta kiképzés azonnal elkezdődhet, amint a kölyökkutya megérkezik hozzánk (akár nyolc héten belül), feltéve, hogy pozitív megerősítő tréninget tervezel.

 

FEJLŐDÉSI SZAKASZ: 6 HÓNAPOS KORIG

Ebben a korban a növekvő kölyökkutya már több leckében is jártas.

Harmadik képzési cél: Udvarias játék

A kölykök, akik elsajátították, hogy hogy kell fegyelmezettebben játszani, már tudják, mikor kell leállniuk (illetve, ismerik az „ereszd el” felszólítást is), tudják, hogy meddig mehetnek el, illetve ismerik a „finoman” kifejezést is. Bár a kölyökkutya ebben a szakaszban még fogaz, és valószínűleg erős vágya van harapni és rágni dolgokat, tudnia kell, hogy mely háztartási cikkek alkalmasak a játékra, és melyek nem – például a kezed vagy a ruházatod.

Természetesen mindezt kényszermentes tréninggel kell elérni.

Negyedik képzési cél: Szobatisztaság

Lehet, hogy ez egy hónapokig elhúzódó folyamat lesz, de a kutyusnak folyamatosan fejlődnie kell e téren. Itt is a pozitív megerősítés a legcélravezetőbb módszer.

Ötödik képzési cél: Egyedül maradás

Akár kennelt használunk, akár más zárt, biztonságos helyen hagyjuk a kutyust, a cél, hogy kibírja a rövid egyedül töltött időket.

Hatodik képzési cél: Behívás

Nagyon fontos, hogy a kiskutyák minél előbb reagáljanak a „gyere” vagy „lábhoz” hívásra, még ha nem is rohannak egyből vissza, a lényeg, hogy örömmel jöjjenek hozzánk.

Hetedik képzési cél: Folyamatos impulzuskontroll

Ebben a korban a kutyusnak tudnia kellene udvariasan jelezni, kérni, ha szeretne valamit, azáltal, hogy leül, például evés előtt a tálkája elé, vagy ha játszani szeretne. Ha viszont a kutyus ugrál, ugat, harapdál, hogy felhívja magára a figyelmet, az később, ahogy növekszik, egyre nagyobb gondot okozhat.

FEJLŐDÉSI SZAKASZ: 1 ÉVES KORRA

Egyéves korukra a kutyáknak komoly előrehaladást kell mutatniuk a szükséges viselkedési formák elsajátításában, amelyekre egész életükben szükségük lesz.

Nyolcadik képzési cél: Az alapvető viselkedési formák fejlesztése

Bár az „alapok” a kutyától és a környezettől függően változnak, ezek általában magukban foglalják a következők megtanulását:

  • Ül és marad (zavaró tényezők ellenére is)
  • Lábhoz hívás (különösen póráz nélkül)
  • Séta laza pórázon
  • Ereszd el és hagyd

Lehet túl késő elkezdeni tanítani egy kutyát?

Noha a szakértők azt mondják, hogy sosem késő megtanítani a kutyákat bizonyos viselkedési 

hirlevel-feliratkozas

formákra, a kölyökkoron túl is, ami viszont egy kritikus szakasz – különösen az első 3-4 hónap – az érzelmi alap kiépítése szempontjából.

Ha egy kutyusban nem alakul ki a bizalom az ember irányába, mivel csak kiabálást és büntetést tapasztalt irányából, illetve számára bizonytalan, félelemkeltő helyzetekbe kényszerült nevelés címszó kapcsán, igen fáradságos küzdelem lesz később megtanítani a fontos leckéket számára.

Azokat a kutyákat, akik félnek az emberektől, sokkal nehezebb lesz behívni. Illetve ha úgy érzik, hogy az ember ellophatja a játékukat, tehát bizalmatlanok vele szemben, nem szívesen fogják elengedni, ami a szájukban van. Lehet fejleszteni ezeket a kutyákat is, de sokkal könnyebb képezni azokat az egyedeket, akiknél az emberrel való kapcsolat alapjai a bizalom és a tiszta kommunikáció. Nem utolsó sorban könnyebb egy kiskutyát tanítani a gyengéd játékra, mint egy kifejlett ebet.

Ám pozitív megerősítéssel, bármely életszakaszban lévő kutyának segíthetünk felismerni, hogy pozitív élmény lehet az engedelmes viselkedés. Sok esetben gyorsan visszafordítható a durva viselkedés, ha megtanítasz neki egy új, élvezetes viselkedési módot. Más szavakkal, a kutyus kisebb valószínűséggel fog elszaladni a zokniddal, ha helyette leteszi és kap helyette egy jutalomfalatot.

Minden kutya, illetve a környezetük is más és más, szóval ne feledd, minden képzési mérföldkő függhet az adott kutyustól, illetve a környezettől.

Ha szeretnél többet megtudni arról is, hogyan készüljünk fel egy kiskutya érkezésére, olvasd el ezt a cikkünket: Felkészülés a kiskutya érkezésére