20.000 Ft vásárlás felett INGYENES SZÁLLÍTÁS!

BLOG

Teendők, ha a kutya csokit evett

bdh
2022.05.01 00:00
Teendők, ha a kutya csokit evett

 

Fontos tudnivalók a csokoládé kutyákra kifejtett hatásairól.

 • A csokoládé mérgező a kutyák számára, mely orvosi vészhelyzetet okozhat.
 • A csokoládémérgezés jelei általában 6-12 órán belül jelentkeznek.
 • Kulcsfontosságú, hogy tudjuk, mennyi és milyen csokoládét evett a kutya.

A csokoládé mérgező a kutyák számára, az elfogyasztott csokoládé típusától és mennyiségétől, valamint a kutya súlyától függően súlyos egészségügyi vészhelyzetet okozhat. Ha tudjuk, hogy a kutyus csokoládét evett, fontos, hogy figyeljük a toxicitás jeleit (lásd alább), és minden esetben forduljunk tanácsért az állatorvoshoz.

Legyünk vele tisztában, hogy mennyi a túl sok, mely csokoládéfajták a legveszélyesebbek, és milyen jelekre kell figyelni, amelyek jelezhetik, hogy kutya kezelésre szorul.

MIÉRT MÉRGEZŐ A CSOKOLÁDÉ A KUTYÁK SZÁMÁRA?

A csokoládé teobromint és koffeint is tartalmaz, amelyek felgyorsíthatják a szívverést és stimulálhatják a kutyák idegrendszerét.

Annak a kockázata, hogy a kutya megbetegszik a csokoládé elfogyasztása miatt, az elfogyasztott csokoládé típusától és mennyiségétől, valamint a kutya súlyától függ. Ezeknek a mérgező anyagoknak a koncentrációja a különböző típusú csokoládékban eltérő.

Íme, néhány csokoládéfajta teobromin tartalom szerinti sorrendben:

 1. kakaópor (legmérgezőbb)
 2. édesítetlen főzőcsokoládé
 3. félédes csokoládé (magas kakaótartalmú)
 4. étcsokoládé
 5. tejcsokoládé

Ha tudjuk, hogy a kutya mennyi és milyen csokoládét evett, az segíthet az állatorvosnak megállapítani, hogy vészhelyzet áll-e fenn. Általában a csokoládémérgezés enyhe tünetei akkor jelentkeznek, ha egy kutya testtömeg-kilogrammonként 20 mg metilxantint fogyaszt.

Már 30g tejcsokoládé testtömeg kilónként is aggódásra adhat okot! Egy 100 g-os szelet csokoládé elfogyasztása már súlyos következményekkel járhat, különösen a kistestű kutyáknál. Ezzel szemben egy kis darabka csokoládé elfogyasztása nagy valószínűséggel nem fog gondot okozni, különösen, ha nagyobb testű kutyáról van szó. Fontos, hogy csokoládét soha nem szabad csemegeként adni a kutyának. A csokoládé kutyabarát alternatívája a szentjánoskenyér, amely a kutyusok számára is ízletes!

100 g, azaz egy tábla csoki vagy 100 g kakaópor az alábbi mennyiségű teobromint és koffeint tartalmazza:

 • Fehér csoki: 4,4 mg
 • Tejcsoki: 250 mg
 • Étcsoki: 600 mg
 • Cukrozott kakaópor: 600 mg
 • Tortabevonó csoki: 1700 mg
 • Cukrozatlan kakaópor: 3200 mg

Testsúlykilogrammonként körülbelül 100-200 mg teobromin már halált okozhat, de ennél sokkal kisebb mennyiség esetén is súlyos tünetekkel kell számolnunk.

A CSOKOLÁDÉMÉRGEZÉS JELEI

A csokoládémérgezés jelei általában 6-12 órán belül jelentkeznek azután, hogy a kutya elfogyasztotta és akár 72 óráig is fennállhatnak. Az alábbi tünetek jelentkezhetnek:

 • hányás
 • hasmenés
 • nyugtalanság
 • fokozott vizelés
 • remegés
 • emelkedett vagy kóros szívverés
 • rohamok
 • összeomlás és halál

Megjegyzés: Az idősebb és szívbetegségben szenvedő kutyáknál nagyobb a kockázata a csokoládémérgezés miatti hirtelen halálnak.

 

TEENDŐK, HA A KUTYÁD CSOKIT EVETT

Ha kutyád csokoládét evett vagy csak felmerül ennek a gyanúja, azonnal hívd fel az állatorvost! Felelős állattartóként légy tisztába a közeli ügyeletekről, ha esetleg olyankor történik az eset, amikor zárva van a megszokott rendelő. A kutyád mérete, valamint az elfogyasztott csokoládé mennyisége és típusa alapján az állatorvos javasolhatja, hogy ellenőrizd a fent felsorolt klinikai tüneteket. Amennyiben a mérgezés jeleit tapasztalod vagy romlana a kutya állapota, azonnal hívd vissza az állatorvost és siess vele a rendelőbe!

Ha kedvenced kevesebb, mint két órával ezelőtt fogyasztotta el a csokoládét, az állatorvos hányást idézhet elő, és több adag aktív szenet adhat neki, amely úgy távolítja el a méreganyagokat a szervezetből, hogy nem szívódik fel a véráramba. Súlyosabb esetekben pedig egyéb orvosi beavatkozásra is szükség lehet kiegészítő kezelésként, például gyógyszerek vagy IV folyadék alkalmazása, a mérgezés tüneteinek megszüntetésére. A görcsrohamban szenvedő kutyákat egy éjszakán át figyelni kell a klinikán.

 

HOGYAN KERÜLHETŐ EL A BAJ?

Annak ellenére, hogy kis mennyiségű tejcsokoládé nem okozhat problémát nagyobb testű kutyáknál, mégsem szabad csokival jutalmazni kedvencedet.

Kövesd az alábbi tippeket, hogy megakadályozd az esetleges csoki elcsenős eseteket.

hirlevel-feliratkozas

Zárd el!

Győződj meg róla, hogy kutyád nem fér hozzá semmiféle csokoládéhoz, beleértve a kakaóport vagy forró csoki port is. Olyan helyet keress, ahova a kutyus nem tud bejutni, vagy nem tudja elérni. Fontos emlékeztetni gyermekeinket vagy vendégeinket is, hogy figyeljenek oda, nehogy elől vagy a táskájukban hagyjanak csokoládét, olyan helyen, ahol a kutyus hozzáférhet.

Tartsd szem előtt ezt a veszélyt az ünnepek alatt is!

Ügyelj arra, hogy az édességes zacskókat, húsvéti kosarakat, mikulásnak kikészített csizmákat vagy a szaloncukrot olyan helyre tedd, ahol a kutya nem férhet hozzá.

Tanítsd meg neki, hogy kiköpje, ami a szájában van!

Az „ereszd” vagy „kérem” parancs rendkívül hatékonyan megakadályozza a kutyákat abban, hogy megegyenek valamit, ami a földre esik, vagy séta közben felegyenek valamit. Ráadásul ez egy nagyon könnyen tanítható parancs.

Szükség esetén, szoktasd hozzá a kennelhez!

A "krónikus" csokievő kutyusok számára a legbiztonságosabb módja annak, hogy ne egyenek semmi károsat, miközben nem felügyeled őket, ha kennelhez szoktatod. Fontos, hogy a kennel elég nagy legyen ahhoz, hogy fel tudjon állni és megfordulni, illetve egy kényelmes, biztonságos helyet biztosítson számára, ahová visszavonulhat, ha egyedül akar lenni, vagy amikor nem vagy a közelében. Biztosíts számára játékokat, plüss állatot, kedvenc takarót és finomságokat, hogy úgy érezze ez az ő személyes kis barlangja.


Ha szeretnél többet megtudni a kiskutyák tanításáról, olvasd el ezt a cikkünket is: A kölyökkutya tanítása