20.000 Ft vásárlás felett INGYENES SZÁLLÍTÁS!

BLOG

TOP “hipoallergén” kutyafajták - megoldás kutyaszőr allergia esetén

bdh
2023.01.02 11:33
TOP “hipoallergén” kutyafajták - megoldás kutyaszőr allergia esetén

Van, hogy nagyon vágyunk egy kiskutyára, viszont az allergia megakadályoz minket ebben. A kutyaszőr allergia nem is olyan ritka, sok embernek okoz problémát, amely felveti a kérdést, most akkor lehet kutyánk vagy sem? Jó hír, hogy vannak olyan kutyafajták, amelyek “hipoallergének” nevezhetők. Azonban fontos tudni, hogy egyetlen kutya sem 100%-ban hipoallergén, de léteznek kevésbé allergizáló kutyafajtákat, amelyek jobban megfelelhetnek azon gazdik számára, akik allergiában szenvednek. Ezeknek a kutyáknak olyan szőrzete van, ami nem hullik vagy jóval kevesebb elhullott szőrt hagy maga körül, mint egy átlagos “szőrös fajta”. Ezen kutyák társaságában az egyébként a kutyára, kutyaszőrre allergiás embereknél vagy csak alig vagy egyáltalán nem jelentkeznek az allergia tünetei.

Az allergiát az emberekben általában a háziállatok szőréhez tapadt korpásodás okozza. Annak ellenére, hogy hipoallergén kutyák valójában nem léteznek, sok fajta olyan tulajdonságokkal bír, amelyek lehetővé teszik, hogy egy allergiás gazdi is élvezhesse a kutya társaságát.

Tanácsok hipoallergén kutyákhoz az allergia elkerülésére

Vannak olyan módszerek, amelyek segítségével felkészíthetjük otthonunkat, hogy minél kevesebb allergén vegyen körül bennünket. 

Fontos a kutya rendszeres ápolása, fürdetése, ágyának gyakori mosása, illetve, hogy ne engedjük be a saját ágyunkba - ez sokszor persze nagyon nehéz. 

Az is hasznos lehet, ha eltávolítjuk a vastagabb szőnyegeket és drapériákat, amelyeken megtapadhat az elhullott korpa. 

A házi kedvencek szőréhez kialakított porszívók és légtisztítók szintén segítenek eltávolítani az allergéneket a lakásunkból.

Nézzük, melyek a kevésbé allergizáló, azaz a TOP hipoallergén kutyafajták:

 • Afgán kopó

Az afgán kopók tartózkodóak és méltóságteljesek. Rendszeres testmozgást és ápolást igényelnek. Hetente kétszer javasolt fürdetni, ápolni.

 • Amerikai meztelen terrier

Az amerikai meztelen terrier élénk, barátságos és intelligens társ. A fajta jól kijön a gyerekekkel. Városban élőknek megfelelő választás lehet, mivel minimális mozgásigényük van – a rendszeres séták és a benti játék elegendő számára. Rendszeres fürdést és körömvágást igényelnek.

 • Bedlington terrier

A gyengéd, szeretetreméltó bedlington terrier göndör, gyapjas bundájáról ismert, amely báránybundára emlékeztet. A fajtának nincs szüksége intenzív edzésre - a rendszeres játékidő és a napi séták megteszik.

 • Bichon frisé

A Bichon Frisé természeténél fogva gyengéd, vidám, játékos kutya, aki szereti a különböző elfoglaltságokat. A Bichon szőre folyamatosan nő, és nem hullik, ezért a rendszeres ápolás fontos a csomósodás elkerülése érdekében.

 • Kínai meztelen

A kínai meztelen kutya éber, játékos, imádja az emberi társaságot és a simogatást. Jól érzik magukat a gyermekes családokban. Alig vagy egyáltalán nem hullatnak szőrt.

 • Coton de Tulear

A Coton de Tulear egy kicsi, szívós kutya, aki boldogságában mindig örömet akar szerezni és hűséges társ. A fajta jól kijön más kutyákkal és gyerekekkel. Hosszú szőrük napi ápolást igényel.

 • Óriás schnauzer

Az óriás schnauzer intelligens és territoriális tud lenni, természetesen védelmezőnek érzi magát családja iránt. A fajtának sok mozgásra van szüksége, és szereti a munkát. Rendszeres ápolást igényelnek.

 • Ír vízispániel (Irish Water Spaniel)

Ez az erős, intelligens fajta a spániel család bohóca. Az ír vízispánielek aktívak és energikusak, napi testmozgást igényelnek. Vízlepergető dupla rétegű bundájuk néhány hetente kefélést igényel.

 • Kerry blue terrier

A Kerry Blue Terrier energikus és szórakoztató társ. A fajta élvezi, hogy egy aktív család tagja lehet, amely napi testmozgást tud számára biztosítani. Bundájuk rendszeres kefélést és nyírást igényel.

 • Lagotto Romagnolo

A Lagotto Romagnolo egy boldog kutya, rengeteg energiával, így sok tevékenységre van szüksége. Ragaszkodók és odaadóak gazdáik iránt. Vastag göndör szőrük hasonlít az uszkáréhoz. A csomósodás elkerülése érdekében nyírást és rendszeres kefélést igényelnek.

 • Máltai selyemkutya

Bár kicsi, a máltai selyemkutya bátor, játékos és rettenthetetlen. Hosszú, selymes fehér szőrük van, amelyet naponta kell kefélni, hogy elkerüljük a csomósodást.

 • Törpe schnauzer (Miniature Schnauzer)

A törpe schnauzer természetes védelmet nyújt, ami nagyszerű őrzőkutyává teszi. A fajta okos és vidám, jól alkalmazkodik a különböző életkörnyezetekhez. Dupla bundájukat nyírni kell.

 • Perui meztelen kutya (Peruvian Inca Orchid)

A perui meztelen kutya lehet szőrtelen vagy szőrrel rendelkező– a szőrtelen fajta megfelelő lehet allergiásoknak. A fajta hűséges és védi családját. Nagyon sok energiájuk van, rendszeres tevékenységre van szükségük. Minimális ápolási igényük van.

 • Uszkár

Az uszkár háromféle mérete van: Standard, Miniature és Toy. A fajta rendkívül okos és aktív, napi testmozgást igényel. Védjegyüknek számító bundájuk rendszeres professzionális ápolást igényel.

 • Portugál vízikutya (Portuguese Water Dog)

Sportos fajta, erőteljes napi testmozgásra van szüksége, és a legjobban egy nagyon aktív családdal érzi jól magát. Intelligens, lojális társ. Vízálló bundájuk rendszeres karbantartást igényel.

 • Ír lágyszőrű búzaszínű terrier

Ez a boldog kutya aktív, és naponta sok mozgásra van szüksége. A fajta jól alkalmazkodik a városi, vidéki vagy külvárosi élethez, és jól kijön a gyerekekkel. Selymes, puha szőrzetük van, amely rendszeres ápolást igényel ahirlevel-feliratkozas csomósodás elkerülése érdekében.

 • Közép schnauzer

A közép schnauzer egy társaságkedvelő, ragaszkodó fajta, amely rajong a gyerekekért. Sportos kutyák, akiknek napi testmozgásra van szükségük. Szakállukat és láb szőrüket gyakran kell kefélni, hogy elkerüljük a csomósodást.

 • Mexikói meztelen kutya

Három mérete van – toy, miniatűr és standard. Illetve létezik szőrtelen és szőrös változata. A szőrtelen bőre sima, szívós, védelmet nyújt, a szőrösnek pedig rövid, lapos szőrzete van. Nyugodtak és figyelmesek, továbbá tartózkodhatnak is. Mérsékelt testmozgási és ápolási szükségleteik vannak.

Akárhogy is döntünk fontos mérlegelni, hogy a kutyatartás komoly felelősség, sok energiát és nem mellesleg anyagi ráfordítást igényel, de megéri, hiszen kutyát tartani öröm és különleges élmény. Mind a kutya, mind a gazda mind a környezet érdekében csak tudatosan, felelős gazda módjára, felkészülten szabad vállalni egy új kutya családtagot.

Ha szeretnél többet megtudni arról, hogyan készülhetsz fel egy új kutya családtag érkezésére, olvasd el ezt a cikkünket is: Felkészülés a kiskutya érkezésére - Nini's PET CARE (ninispetcare.com)