20.000 Ft vásárlás felett INGYENES SZÁLLÍTÁS!

BLOG

Kutya fürdetési szokások otthon

bdh
2022.04.04 12:11
Kutya fürdetési szokások otthon

Kedvencünk ápolása egy nagyon fontos folyamat a bőrük és a bundájuk egészségének megőrzéséhez, tisztán tartásához, a különböző kártevőt, illetve a viszketés elkerüléséhez. 

Mielőtt hozzálátunk a fürdetési rutin kialakításához, nagyon fontos, hogy megerősítsük a bizalmi kapcsolatot köztünk és négylábú kedvencük között. Fontos, hogy kutyánk érezze rajtunk a magabiztosságot, illetve, hogy biztonságos közeget teremtsünk számára. Egy új rutin kialakítása mindig sok türelemmel jár. Ne érezzük magunkat csalódottnak, ha az első fürdetés nem úgy alakul, ahogy elterveztük. A legfontosabb, hogy következetesen alakítsuk ki a fürdetési szokásokat, így kutyusunk fokozatosan megismeri a lépéseket. Alakítsunk ki egy nyugodt, békés környezetet, és készüljünk fel amennyire lehetséges, hogy a minimumra csökkentsük a stresszt. Lassan kezdjük el a folyamatot, kapkodás nélkül, különösen ha az első alkalmakról van szó. 

Mielőtt hozzákezdünk a folyamathoz, fontos kérdés, hogy milyen gyakran fürdessük kutyánkat, illetve mikor is kell fürdetni.

A gyakoriságra nincs kőbevésett szabály, mivel ez több tényezőtől is függhet, pl szőrtípus, vagy napi szokások. Az állatorvos hasznos tanácsokat adhat a témában, figyelembe véve az esetleges speciális tényezőket, vagy az adott fajta jellemzőit. Viszont van néhány alapszabály:

  • A legtöbb kutya számára elegendő havi 1-2 fürdetés (nyáron szükséges lehet gyakrabban a hőség miatt, illetve mert négylábú barátunk többet tartózkodik a szabadban)
  • Az olajosabb szőrű vagy kellemetlenebb szaggal rendelkező fajtáknak havi 1-2 alkalomnál többször is szükségük lehet a fürdetésre
  • Illetve természetesen, ha kutyánk imád megmártózni a sáros pocsolyákban, úszni, koszban fetrengeni, érdemes beiktatni gyakoribb fürdetést. Tehát nyugodtan bízhatunk orrunkban, ha szagosnak érezzük kutyánkat, fürdessük meg.
  • Végezetül, kerüljük a fürdetést oltás után pár napig, annak érdekében, hogy a szervezetnek elegendő ideje legyen alkalmazkodni az oltás okozta stresszhez. Ugyanez vonatkozik a parazitaellenes kezelések (ampulák, nyakörvek) alkalmazása esetén is.

 

HOL FÜRDESSÜK A KUTYÁT?

A legideálisabb hely lehet a fürdetéshez a saját kádunk vagy zuhanyzónk, gondoskodva a csúszásgátló felületről (speciális szőnyeg vagy törölköző). Egy darab gyapjú rongy vagy vízelvezető segíthet megelőzni a dugulást.

A meleg nyári időszakban szabadtéren, a kertben is megfürdethetjük kutyánkat, de ne feledjük, csakúgy, mint mi, szőrös barátunk sem szereti a hideg zuhanyt, illetve néhány kutyus stresszessé válhat a víztömlő láttán, a nyomás és a rájuk zúduló nagy mennyiségű víz miatt.

 

MINDIG KÉSZÜLJÜNK ELŐ A FÜRDETÉSHEZ!

Jutalmazzuk kutyusunkat a kedvenc jutalomfalatjával fürdés előtt és után is.

Készítsük elő a fürdetési területet, előre gyűjtsük össze a szükséges eszközöket, felszereléseket: kefe, sampon, törölköző, hajszárító.

A fürdetés megkezdése előtt nem árt átkefélni kedvencünket egy speciális kefével, hogy megszabaduljunk az elhulló szőrszálaktól, illetve a portól. Viszont abban az esetben, ha kutyánk nagyon koszos, vagy hosszú, becsomósodott dupla bundával rendelkezik, jobb ha ezt a lépést kihagyjuk, mivel fájdalmas lehet és meg is sérthetjük a kutyus bőrét, vagy ami még rosszabb megkockáztatjuk a bőr megfertőződését a szőrön megtelepedett kórokozókkal, baktériumokkal szemben.

Soha ne mossuk ki vízzel a fület, figyeljünk, hogy véletlenül se jusson víz a hallójáratba. Ha kutyusunknak hosszú fülei vannak, szorítsuk le gyengéden. A fülbe kerülő víz, amellett, hogy felettébb irritáló, gyulladáshoz is vezethet. Ha bizonytalanok vagyunk, használhatunk pamut vattát, amely nem szöszölődik (vigyázat: nem sima vatta), mielőtt elkezdünk fürdetni (ne nyomjuk mélyen a hallójáratba). Illetve ne felejtsük el kivenni a végén.

Idővel igyekezzünk beazonosítani az érzékeny pontokat, majd változtassuk ezeknek megfelelően. Tehát azonosítsuk be azokat a pontokat, ahol a kutyus különösen érzékeny, találjuk meg a megfelelő vízhőmérsékletet, vagy vegyünk észre, ha esetleg bizonyos eszközt nem bír elviselni. Végezetül, használjuk ujjbegyeinket a fürdetéshez (ne a körmöket), így finoman át tudjuk fésülni ujjunkkal a kutyust, így feltérképezve bőre állapotát, és az esetleges elváltozásokat.

A kutyák bőre különbözik az emberekétől, tehát a számunkra megfelelőnek érződő vízhőmérséklet, túl meleg lehet számukra. Teszteljük a vizet a csuklónk belső részén mielőtt a kutyusra engednénk. A langyos víz a legideálisabb.

Mindig kutyák számára készített sampont használjunk kedvencünk ápolására. Az emberi tisztító hatású termékek nem alkalmasak erre a célra, legfőképpen eltérő PH értékük miatt.

 

HOGYAN ALKALMAZZUK A SAMPONT?

Olvasd el mindig a használati utasítást. Jól nedvesítsük be a szőrt, gyengéden masszírozzunk bele 1 adag sampont legalább 3 percen keresztül - ha nem habzik eléggé, adjunk még hozzá vizet -, majd alaposan öblítsük le. Megismételhetjük a folyamatot szükség szerint. Fontos, hogy addig öblítsük, míg tiszta habmentes víz nem jön le a kutyusról. A végén pedig törölközővel és/vagy hajszárítóval szárítsuk meg teljesen a kutya szőrzetét. Figyeljünk oda, hogy ne használjuk magas fokozaton a hajszárítót, illetve ne tartsuk túl közel a kutya szőréhez. Inkább közepes melegségi fokozatot állítsunk be és fokozatosan szárítsuk meg az egész testet.

Óvatosan keféljük át a bundát.

Végezetül keféljük át a kutyust, amennyiben szükséges a szőrtípusnak megfelelő speciális spray-vel és kefével, melyekkel könnyen és fájdalommentesen el tudjuk távolítani a kihulló szőrszálakat, vagy csomókat.

Készen is állunk az ölelésre!

Ne feledjük, hogy nyugodt, kedves hangon beszéljünk a kutyushoz fürdetés közben. A legfontosabb, hogy megpróbáljuk a fürdetési folyamatot kellemessé tenné, amit a kutya egy újabb boldog közös programnak élhet meg.

Ha szeretnél többet megtudni a kutyasamponok megfelelő pH értékéről, olvasd el ezt a cikkünket is: A kutyasamponok pH értéke - mítoszok és igazságok