20.000 Ft vásárlás felett INGYENES SZÁLLÍTÁS!

BLOG

A kutyasamponok pH értéke – mítoszok és igazságok

bdh
2022.04.04 12:11
A kutyasamponok pH értéke – mítoszok és igazságok

Mit is jelent a pH?

Definíciója alapján a pH a hidrogén kationok koncentrációjának (H +) negatív logaritmusa. Egyszerűbben fogalmazva, a pH egy olyan skála, amely megmutatja, hogy egy keverék, oldat, anyag stb. hányszor savasabb vagy lúgosabb, mint a semleges ionmentesített víz (pH 7). Ne tévesszen meg a látszólag kicsi pH-érték (1-től 14-ig). Figyelembe véve, hogy a bázis pH 7, akkor a pH 6-tól való eltérése nem 1 egység, mint a táblázatban látható, hanem lényegében 10-szer savasabb, mint a pH 7. Ennek megfelelően a pH 5 100-szor savasabb, mint a pH 7 míg a pH 4 1000-szer savasabb és így tovább. Pontosan ugyanaz a logika érvényesül, amikor feljebb megyünk a skálán. Ha egy keverék pH-ja 8, akkor az 10-szer lúgosabb, mint a pH 7, a pH 9 100-szor lúgosabb, a pH 10 az 1000-szer lúgosabb, és így tovább.

Lényegében a pH azt jelzi, hogy a keverék hányszor savas vagy lúgos, nem pedig azt, hogy valami maró vagy irritáló-e a bőrre, és milyen mértékben. Például a méz pH-ja 3,5, a citrom 2,5. Bár mindkettő nagyon savas, nem irritáló. Az SLS (nátrium-lauril-szulfát) pH-ja azonban 7,2, ami nagyon közel áll az alap pH 7-hez, de súlyos bőrirritációt okozhat.

Összefoglalva: fontos, hogy egy terméket a bőr pH-értékének figyelembevételével állítsanak elő, de téves azt gondolni, hogy a pH az egyetlen tényező az állatokat célzó termék értékelésénél.

A kutyák külső bőrének pH-értéke 6,0 (például máltai) és 8,0 (például labrador) között van, átlagos pH-értéke 7,0, míg az emberi bőr pH-ja 4,8 és 5,8 között van. 

Az emberi bőrhöz képest azonban nem maga a pH-érték a fő különbség, hanem az, hogy a kutyák bőre sokkal vékonyabb, illetve hiányzik az úgynevezett savas köpeny. A savas köpeny kívülről körülveszi az emberi bőrt, és megvédi a gombák, élesztőgombák és baktériumok szaporodásától, miközben ellenállóbbá teszi támadásaikkal szemben. Bőrünk közvetlenül ki van téve a környezeti hatásoknak, mindenféle hatás nélkül, míg a kutyáknál az egész testet szőr borítja, és gyakorlatilag az egész bőr teljesen védett tőle. Ezért figyelembe kell venni a kutyabőr bőrvédőjének fenntartásának rendkívüli fontosságát.

Az emberi samponokat és az olcsó piperecikkeket többnyire gyakoribb, jól habzó fürdésekhez tervezték, melyek erősebb irritáló profillal rendelkeznek, és tartalmazzák a szulfát-nátriumsót (SLS, ASLS), amely erőteljes tisztító hatást fejt ki, és irritálóvá válhat. Mivel ezek a termékek kellően gazdaságosak, ezért vásárlásuk vonzóbbnak tűnik. PH-értékük 5,0 (krémes szappanok vagy tusfürdők) és 6,5 (az emberi használatra szánt babasampon) között mozoghat. Az emberi samponokat a bennük lévő tisztítószerek nagyon erős irritáló profilja teszi elrettentővé a kutyák érzékeny bőrén való alkalmazásától.

Az emberi samponok kutyabőrön való alkalmazása az érzékeny és finom bőr barrier rétegének felbomlásához vezethet, már az első használat után, ami a bőrt közvetlenül a fürdés után káros baktériumoknak, gombáknak vagy élesztőgombáknak teszi ki, és hosszú távú bőrszenzibilizációhoz vezet. Továbbá olyan erősek ezek a tisztítószerek, hogy eltávolítják a bőr vékony olajos rétegét, amely gyorsabb és intenzívebb faggyútermeléshez illetve intenzívebb szagokhoz vezet. Ez pedig egy ördögi körhöz vezet, az idő múlásával fokozva a problémákat. 

Tehát ami megkülönbözteti a megfelelő kutyasamponokat az olcsó pipereszerektől illetve emberi samponoktól az elsősorban a nem irritáló profil és az alapos és kímélő tisztítási képesség, illetve szagtalanítás. Ugyanakkor a 

kutyasamponokat szőrtípus alapján is meg lehet különböztetni (erős szőrzet, hosszú és selymes, rövid, dupla, atópiás és irritált bőr, kellemetlen szagok), míg az utolsó paraméter a pH, amely egyszerűen csak egy rendszer a termék savas és lúgos profiljának összehasonlítására, és nem jelzi, hogy mennyire irritáló a sampon. 

A legmegfelelőbb kutyasamponok pH értéke 6,5 és 7,5 között mozognak.

Erősen kondenzáltak, és nagy arányban tartalmaznak nagyon enyhe, minőségi és hipoallergén alapanyagokat, amelyek nulla irritáló profillal rendelkeznek, így kíméletesen és alaposan tisztítanak, miközben hidratálják és táplálják a kutya bőrét és bundáját. Továbbá kiváló textúrát biztosítanak az egyes szőrtípusok igényei szerint.

A természetes, hipoallergén samponok akár mindennapos használatra is alkalmasak, például a tappancs tisztítására.

Ha szeretnél többet megtudni arról is, hogy milyen egy jó kutyasampon, olvasd el ezt a cikkünket: Milyen a minőségi kutyasampon