20.000 Ft vásárlás felett INGYENES SZÁLLÍTÁS!

BLOG

Kutyák ápolása télen

bdh
2022.11.28 13:22
Kutyák ápolása télen

Miért fontos, kedvencünk folyamatos ápolása az egész évben? Mert mind számunkra, mind a kutyusunk számára a jó higiénia és ezáltal az egészségük megőrzése az egyik, ha nem a legfontosabb téma.

De miért is fontos kutyáink ápolása télen, illetve milyen gyakran kell tisztítani mancsukat, füleiket?

A házi kiskedvencek családunk tagjai, követik mindennapjainkat és velünk élnek. Ezért az ő higiéniájuk ugyanolyan fontos, mint a sajátunk. Kedvenceink nem csak velünk érintkeznek, de az otthonunkban lévő felületekkel, bútorainkkal, ezért tisztaságukat és higiéniájukat egész évben meg kell őriznünk. Különösen fontos ez télen, amikor az időjárási viszonyok nem túl kedvezőek, sok a latyak és a sár, de a szőrzetnek és a mancsoknak tisztának és száraznak kell lenniük, minden időben. Az ápolási rutint egész évben fenn kell tartanunk, hogy a kutyusaink jól ismerjék a folyamatot, és állandó legyen a kapcsolatuk ezzel a rutinnal is.

A téli időszakban különösen fontos a bunda rendszeres kefélése, ápolása, a sár és egyéb szennyeződések miatt, valamint a csomósodás elkerülése végett. Különösen fontos még a mancsok tisztán és szárazon tartása, hosszú szőrű kutyáknál pedig a szükséges nyírásról se feledkezzünk meg.

A bunda kefélése, illetve a megfelelő szőrnyírás segít megszabadulni a csomóktól és a szennyeződésektől, amelyek igen nagy kényelmetlenséget okozhatnak a kedvencednek. A hosszú szőrű fajtáknál a szőrnyírási rutinjukat ugyanúgy folytassuk a téli időszakban is, némi módosítással persze (a nyári hónapoktól eltérő hosszúságúra nyírjuk), mivel ez megkönnyíti az ápolásukat, ezáltal nem szenvednek a rossz szőrzet állapotától, ugyanakkor korlátozzuk annak esélyét, hogy a bunda átnedvesedjen a séta során.

Ha elhanyagoljuk kutyánk ápolási rutinját, különösen hosszú szőrű vagy dupla szőrű fajták esetén, fennáll annak a veszélye, hogy olyan mértékű csomókat kapunk, amin egy sima kefe nem tud segíteni és nem tudjuk megőrizni a bunda tisztaságát sem.

 

MENNYIBEN TÉR EL A TÉLI ÁPOLÁSI RUTIN A NYÁRITÓL?

A kutyusok szisztematikus gondozása nagyon fontos része az egészségüknek, a megfelelő higiéniájuknak és jólétüknek a megőrzésében. A szőr, a bőr, a körmök és a fül állapotának ellenőrzése nagyban hozzájárul az esetleges problémák időben történő felismerésében.

Az ápolási rutin több tényezőtől függ, vagyis a gazdi életmódjától, illetve hogy mennyi időt tud kedvence ápolására fordítani, az időjárástól, továbbá a kutyus életterétől (benti vagy kinti tartás) és persze a szőrtípusától.

A szőrnyírás, főleg a hosszú szőrű kutyusok esetében, nem csak a szőrzet letolását jelenti. Az évszakokhoz, időjárási körülményekhez, illetve a költségvetésünkhöz lehet igazítani, de a kutyus igényeinek megfelelően.

 

MILYEN ESETBEN KERÜLJÜK A FÜRDETÉST A TÉLI IDŐSZAKBAN?

A megfelelő ápolás minden kutya számára elengedhetetlen, a bundájuk, bőrük és egészségük megőrzése érdekében. Ennek ellenére a kizárólag szabadban tartott kutyák fürdetése nem javasolt a hideg téli időszakban. Ideális esetben érdemes a hideg idő kezdete előtt fürdetni, majd a tél vége után megismételni. Ha a szabadban tartott kutyát mégis megfürdetjük, ez esetben legalább 2-3 napig javasolt bent tartani őt. A téli időszakban igény esetén száraz samponnal is tudjuk ápolni a kutya szőrzetét.hirlevel-feliratkozas

 

MIT CSINÁLJAK, HA FÜRDETÉSI FÓBIÁJA VAN A KUTYÁMNAK?

Igen, sajnos van olyan kutyus, aki retteg a fürdetéstől. Esetükben az ápolási tréning a félelem mértékétől függ. A legfontosabb cél az együttműködés elérése. A nyugodt, csendes környezet, a dicséret, a türelem, az önképzés a legfontosabb eszközei a folyamatnak. Tudnunk kell, hogy a fóbiás kutyák nem érzékelik az időt. Ne is nézzük az órát, ne siessünk, legyünk velük türelmesek. Akár otthon kezdünk a hozzászoktatáshoz, akár kutyakozmetikushoz fordulunk, először mutassuk meg a kutyusnak az eszközöket, had ismerkedjen velük, illetve a személlyel is barátkozzanak kicsit, teremtsenek kapcsolatot, mielőtt elkezdődne a fürdetés. Végig dicsérjük, nyugtassuk a kutyust. Áldozzunk rá bőven időt, illetve adjuk meg neki a lehetőséget, hogy biztonságban érezze magát, ugyanakkor működjön az együttműködés is a kutyus és a gazdi, vagy kutyakozmetikus között. Amennyiben extrém félelem vagy szorongás esetével állunk szemben, javasoljuk egy tapasztalt kutyaviselkedési szakember segítségét kérni.

 

Ha szeretnél többet megtudni a kutyasamponok megfelelő pH értékéről, olvasd el ezt a cikkünket is: A kutyasamponok pH értéke - mítoszok és igazságok