20.000 Ft vásárlás felett INGYENES SZÁLLÍTÁS!

BLOG

Milyen a minőségi kutyasampon

bdh
2022.04.04 12:40
Milyen a minőségi kutyasampon

Odáig vagyunk az állatokért: különösképpen a kutyákért, macskákért és a lovakért. Megosztjuk velük az életünket, az otthonunkat és nem utolsó sorban az ágyunkat (persze azért ez a lovakra nem túl gyakran vonatkozik). Mivel kiskedvenceink olyanok, mint a családtagok - sőt természetesen azok is - mindenből a legjobbat szeretnénk nekik nyújtani. Mi is pontosan ezért tesszük, amit teszünk: megalkotjuk a legjobbat, állat- és környezetbarát ápoló formulákat a kedvenceinknek és megosztjuk azt veletek is.

Sokakban felmerül a kérdés, hogy milyen is a megfelelő kutyasampon kedvencünk számára, hogy milyen szempontokra kell ügyelni a választás során.

Ebben próbálunk nektek segíteni.

A JÓ MINŐSÉGŰ KUTYASAMPONOKNAK MEG KELL FELELNIE NÉHÁNY ALAPVETŐ KÖVETELMÉYNEK:

1. A pH értéknek kifejezetten a kutyák érzékeny bőréhez kell igazodnia (ez 6,5-7,5 között mozog). Az ő bőrüknek a pH-ja semlegesebb mint az embereké. Szóval mi is a kutyák bőrének pH értéke? Körülbelül 7, míg az embereké körülbelül 5,5 egy standard pH skálán, ami 0-tól 14-ig tart.

Mi is az a pH skála?

A pH skála méri, hogy egy adott anyag mennyire savas vagy lúgos. A tiszta víz pH-értéke 7 (semleges), ennél kisebb pH-érték savasságot, nagyobb pH-érték pedig lúgosságot jelez. A pH változásával, 10-szeres értékekben változik a hidrogén ion koncentrációja (koncentrált oldatokban az aktivitása). Tehát például a 4-es pH 10-szer savasabb mint az 5-ös pH érték és 100-szor savasabb mint a 6-os értékű pH. Ugyanígy igaz a 7-es fölötti értékekre, vagyis ahogy haladunk felfelé a skálán az érték mindig 10-szer lúgosabb az előző értéknél.

A kutyák bőre nagyon közeli a semleges értékhez és szignifikánsan lúgosabb az emberi bőrnél, tehát a sampon amit kutyusunk mosdatására használunk, lúgosabbnak kell lennie az emberi használatra szánt samponoknál (a „pH kiegyensúlyozott” emberi samponok savas kémhatásúak, értékük 4,5-5,5 között mozog, vagyis a kutyák bőrére, szőrére irritáló hatással vannak). Idővel a savas pH értékű samponok megbontják a szőr védekező képességét, az értékes olajak eltávolításával a bundáról illetve a bőrről, ami száraz, irritált bőrt és durva szőrzetet eredményez. Szóval soha ne használjuk a kutya fürdetésére a saját samponunkat…Ezzel ellentétben, mi viszont akár nyugodtan használhatjuk kutyánkét, mivel a lúgosabb természetű samponok nem bántják a hajunkat, sőt enyhébbek mint a legenyhébb baba samponok. Ennek megfelelően mi is úgy alkottuk meg a Nini’s Pet care samponjainkat, hogy a pH érték a lehető legközelebb legyen a semleges 7-es pH-hoz.

2. A gyengéd tisztító összetevők, ideális esetben szappanmentesek. A szappan kiszáríthatja a bőrt, eltávolítva a szükséges olajakat, mely irritáció kialakulásához vezethet. Ezért samponjaink szappanmentesek, illetve hipoallergén növényi eredetű felületaktív tisztító hatóanyagokat használunk, melyek kíméletesen, a bőr és szőr kiszárítása nélkül tisztítanak. 

3. A könnyű kiöblíthetőség, hogy ne maradjon a szőrön vagy a bőrön. Igyekeztünk egy ultra-enyhe sampont megalkotni, melyek könnyen kiöblíthetőek, nem tartalmaznak semmilyen káros kémiailag előállított összetevőt: sem szulfátokat (SLS, SLES, stb.), sem kőolajszármazékokat, sem parabéneket. Továbbá nem tartalmaznak állati eredetű összetevőt.  Tehát lényegében semmilyen káros anyagot nem tartalmaz, ami irritálhatná kedvencünk bőrét vagy szőrét, plusz nem kell aggódni, ha kutyus lenyalja magáról. Mivel nincs benne semmilyen mesterséges vagy káros anyag (se az állatokra, se a növényekre nézve), továbbá attól sem kell tartanunk, hogy a kutya megfürdetése milyen hatással lesz a környezetre.

4. Hidratáló és tápláló alapanyagok, melyek segítenek a bőr és a bunda egészséges érzetének és fényének megtartásában, javításában. Samponjaink natúr alapanyagokat tartalmaznak, melyek állatorvosok által is tanácsolt hatóanyagok az irritált bőr kezelésében, a bőr kondíciójának javításában és hidratálásában. Mindegyik samponunk tartalmaz zab-kolloidot, mely bőrnyugtató és irritáció enyhítő hatása mellett táplálja a szőrszálakat és védőréteget képez a bőrön és a szőrszálakon ezáltal megelőzve a kiszáradást.

Szóval milyen egy ideális kutyasampon? Ez sokmindentől függ, de amit mindenképpen érdemes megfogadni, az az, hogy legyen pH kiegyensúlyozott és ne tartalmazzon semmilyen káros összetevőt. Azonban amellett, hogy a megfelelő kutyasampon kiválasztása igenis nagyon fontos, azért arra is figyeljünk oda, hogyan fürdessük meg vele  kiskedvencünket úgy, hogy ez a "procedúra" ne legyen számára kellemetlen sőt, akár még élvezze is!

Ha szeretnél többet megtudni arról is, hogyan fürdesd a kutyádat, olvasd el ezt a cikkünket: Kutya fürdetési szokások otthon