20.000 Ft vásárlás felett INGYENES SZÁLLÍTÁS!

BLOG

Miért esznek a kutyák ürüléket?

bdh
2022.05.02 12:49
Miért esznek a kutyák ürüléket?

Kutyáink visszataszító és gusztustalan szokásai közül – ilyen a WC-ből való ivás, a hempergés a mocsárban, sárban, kakiban, a fenekük nyalogatása – semmi sem undorítóbb a legtöbb gazdi számára, mint azon töprengeni, hogy vajon miért eszi meg a kutya a kutyakakit.

Bár egészen biztosan nem az a motivációjuk, hogy minket sokkoljanak, mindenesetre ezt érik el vele.

Az ürülék fogyasztásnak, tudományos néven koprofágiának viselkedési és fiziológiás okai is vannak.

Ha a te kutyád is ilyen, ne ess kétségbe. Vannak különböző módok ennek a gusztustalan szokásnak a  visszaszorítására, sőt néhány vény nélkül kapható készítmény is segíthet.

Bár a tudomány nem vizsgálta túl mélyen – sőt igen kevés tanulmány készült róla –, a kakievés viszonylag gyakori jelenség. Az „American Veterinary Society of Animal Behavior” éves konferenciáján bemutatott 2012-es tanulmányban a Kaliforniai Egyetem kutatói, dr. Benjamin Hart vezetésével a következőket állapították meg:

 • A kutyák 16 százaléka (hatból egy) „súlyos” kakievőnek minősül, ami azt jelenti, hogy ötször kapták tetten.
 • A vizsgálatban részt vevő kutyák 24 százaléka (minden negyedik) evett ürüléket legalább egyszer.

Összefoglalva, arra a következtetésre jutottak, hogy a friss kaki elfogyasztása a természetben élő "ősfajták" veleszületett hajlamát tükrözi.

Tehát a kutyák DNS-ében van, hogy kakit egyenek. A tanulmány két külön felmérésből állt, amelyeket körülbelül 3000 kutyatulajdonosnak küldtek ki. Noha a kakievés gondolata igencsak visszataszító dolog nekünk, embereknek, ez viszont a kutyák szempontjából nem is olyan rossz dolog.

A kutyák dögevőként fejlődtek ki, mindent megesznek, amit a földön vagy a szemetesben találnak, így az ő szakácsművészetről alkotott elképzelésük igencsak eltér a miénktől. 

Steven R. Lindsay állatviselkedés-kutató az Alkalmazott kutyaviselkedés és -kiképzés kézikönyvében azt mondja, hogy a koprofágia egyike lehet annak a számos étvágygerjesztő túlélési viselkedésnek, amelyek az éhezés időszakos viszontagságainak kezelésére fejlődtek ki. Más szóval, amikor kevés az étel, nem lehetsz válogatós.

A KAKIEVÉS NORMÁLIS A KUTYÁK ÉS A KÖLYKEIK SZÁMÁRA

Egyes fajok, például a nyulak esetében az ürülék elfogyasztása teljesen normális módja a kulcstápanyagok megszerzésének. Valójában, ha megakadályoznánk őket ebben, egészségügyi problémáik alakulnának ki, és a fiatal egyedek nem tudnának boldogulni. 

Szerencsére a kutyáknak nem kell így táplálkozniuk. Ez azonban normális, természetes viselkedés a kutya bizonyos életszakaszaiban. Az első 2-3 hétben, az anyakutyák például nyalogatják kölykeiket, ezzel sürgetve őket az ürítésre, majd megeszik azt. Ezt látva a kölyökkutyák is részt vesznek ebben a viselkedésben. Egyes kutyák különösen vonzónak találják például a lótrágyát vagy akár a libaürüléket. 

Míg saját kakijuk elfogyasztása teljesen ártalmatlan, addig más állatoké egészségügyi problémákat okozhat, ha a kaki parazitákkal, vírusokkal vagy méreganyagokkal szennyezett. A legtöbb esetben azonban ez a viselkedésmód elhalványul, mielőtt a kölyökkutya kilenc hónapos lesz. 

 

TÉNYEK A KAKIEVŐ KUTYÁKRÓL

Amikor kölyökkutyáknál fordul elő a koprofágia, az általában a körülöttük lévő világ felfedezési folyamatának a része. A legtöbb kölyökkutya megelégszik egy szippantással, de néhányan – mint az embergyerekek – mindent a szájukba akarnak venni. Egy bizarr tény: a kutyák ritkán esznek lágy székletet vagy hasmenést. Úgy tűnik, hogy leginkább a kemény széklet vonzza őket. A fagyott kakit különösen jóízűen falják be. :)

Tanulmányában Hart további megfigyeléseket tett azzal kapcsolatban, hogy a kutyák miért esznek kakit:

 • A koprofágia gyakoribb volt a többkutyás háztartásokban. Az egykutyás otthonokban a kutyák mindössze 20 százalékának volt ez a szokása, míg a három kutyás otthonokban ez az arány 33 százalékra emelkedett.
 • A kakievőket semmivel sem nehezebb szobatisztaságra nevelni, mint bármely más kutyát.
 • A nőstények nagyobb valószínűséggel esznek kakit.
 • A kakit fogyasztók 92 százaléka friss, csak egy-két napos adagra esküszik.
 • A kakit evők 85 százaléka nem eszi meg a saját ürülékét, csak más kutyákét.
 • A kapzsi evők – azok a kutyák, akik ételt lopnak az asztalokról – hajlamosak kakievésre.

 

MILYEN EGYÉB OKAI LEHETNEK A KAKIEVÉSNEK?

Amennyiben egy felnőtt kutya kezd el ürüléket fogyasztani, mindenképp konzultáljunk az állatorvossal, hogy kizárhassuk az alábbi egészségügyi problémákat:

 • paraziták
 • tápanyag- és kalóriahiányos étrend (az állatorvos kiegészítőket javasolhat)
 • malabszorpciós szindrómák (felszívódási zavar)
 • cukorbetegség, Cushing-kór, pajzsmirigy-betegség és egyéb olyan állapotok, amelyek fokozhatják az étvágyat
 • különböző drogok, például szteroidok alkalmazása

Sok esetben valamilyen környezeti stressz vagy viselkedésre ható behatás, tényező miatt alakul ki ez a rossz szokás, beleértve:

 • Izoláció: tanulmányok kimutatták, hogy azok a kutyák, akiket egyedül tartanak kennelben vagy valahol elzárva, nagyobb valószínűséggel esznek kakit, mint azok a kutyák, akik a gazdik közelében élnek.
 • Korlátozó bezártság: Okozhat ilyen problémát, ha túl sok időt tölt a kutya kis helyen. Nem szokatlan, hogy a zsúfolt menhelyekről kimentett kutyáknál koprofágiát tapasztalunk.
 • Szorongás: gyakran annak a következménye, hogy a gazdi büntetést, illetve kemény módszereket alkalmaz a szobatisztaságra nevelés során. Ezen elmélet szerint a kutyák azért eszik meg a saját ürüléküket, hogy megszabaduljanak a bizonyítékoktól, ami miatt még nagyobb büntetést kapnak, ezáltal kialakítva egy ördögi kört.
 • Figyelemfelkeltés: a kutyák azért is megehetik saját ürüléküket, hogy reakciót váltsanak ki a gazdáikból. Ezért ha azt látod, hogy a kutya ezt csinálja, lehetőleg ne reagáld túl.
 • Nem megfelelő társítás valódi táplálékkal: azok a kutyák, akiket ürülékük közelében etetnek, kapcsolatba hozhatják a táplálék és a kaki szagát, ezáltal nem fogják tudni megkülönböztetni őket.
 • Szagok társítása anyjukhoz: bizonyos esetekben, a kölyköket megzavarhatja, hogy anyjuk leheletén székletet éreznek, miután az megtisztította őket. Továbbá az anyák visszaöklendezett táplálékában szintén megtalálható lehet a kölykök széklete. Így könnyen társítják az élelmet a széklettel, mely ösztönözheti őket ennek a rossz szokásnak a kialakításához.
 • Együttélés beteg vagy idős kutyával: néha egy egészséges kutya a háztartás gyengébb kutyás tagjától származó székletet fogyasztja, különösen széklet inkontinencia esetén. A kutatók azt feltételezik, hogy ez összefügghet azzal az ösztönnel, hogy megvédjék a falkát a ragadozóktól.

 

HOGYAN AKADÁLYOZZUK MEG A KAKIEVÉST?

Az állatorvosok és a kutyatulajdonosok tapasztalatai alapján az alábbi stratégiákkal javulás érhető el:

 • Vitaminpótlás: régóta létezik egy elmélet, miszerint a kutyák azért esznek ürüléket, mert hiányzik valami az étrendjükből, ezért egy kutyáknak fejlesztett multivitamin hasznos lehet. Különösen a B-vitamin-hiány volt az elsődleges gyanúsított, és ezt a tanulmányok is alátámasztják. 1981-ben kutatók kimutatták, hogy a széklet mikrobiális aktivitása tiamint, egy B-vitamint szintetizált. Más kutatások pedig egyéb hiányzó tápanyagokat is detektáltak.
 • Enzim-kiegészítés: a modern kutyatáp több szénhidrátot és kevesebb húsalapú fehérjét és zsírt tartalmaz, mint a kutyák ősi étrendje. Bizonyos esetekben sikeresnek bizonyultak, bizonyos kutyáknak szánt hirlevel-feliratkozaskiegészítők, amelyek papaint, egy emésztést segítő enzimet tartalmaznak.
 • Ízrontó termékek: az elmélet szerint bizonyos ízek és szagok éppoly undorítóak a kutyák számára, mint nekünk a székletevés gondolata, ezért ha a kakifogyasztástól elriasztó szert adunk az ételhez vagy a jutalomfalatokhoz, a termelődő kaki kevésbé lesz vonzó. Ezen termékek közül sok mononátrium-glutamátot, kamillát, paprika-növény származékokat, yucca-t, fokhagymát és petrezselymet tartalmaz. Többkutyás háztartás esetén fontos megemlíteni, hogy az összes kutyát kezelni kell, ha kakievési probléma van. Egyesek keserű ízű permetet is használnak, ezzel rontva az ürülék ízét.

MI A LEGJOBB MÓDJA ANNAK, HOGY MEGÁLLÍTSUK A PROBLÉMÁT?

 • Válasszuk a megfelelő tápanyagokat tartalmazó tápokkal, kiegészítőket a kutya etetéséhez, kiképzéséhez és sétáltatásához.
 • Tartsuk tisztán a kutya lakóterét, beleértve az udvart is, hogy ne legyen kaki, amit meg tud enni.
 • A macskatulajdonosoknak az alomdobozt tisztán vagy a kutya számára elérhetetlen helyen érdemes tartaniuk.
 • Vigyázzunk a kutyára a séták során, és azonnal takarítsunk fel utána.

Bár a kutyakaki evése furcsa és néha zavaró lehet, a legtöbb esetben nem jelent egészségügyi problémát. Az ürülékevésnek sok oka lehet, a genetikai örökségtől és az emésztési igényektől kezdve egészen az unalomig vagy a stresszig. Fontos, hogy megértsük a kutya szükségleteit és megfelelő módon reagáljunk a viselkedésére.

A koprofágia esetén mindig érdemes szakember segítségét kérni, és türelemmel, megértéssel kezelni a problémát. A kutyák fantasztikus és hűséges társak, akiket érdemes szeretni és gondoskodni róluk, még akkor is, ha néha furcsa dolgokat tesznek!

Ha szeretnél többet megtudni arról is, hogy mi a teendő, ha kutyád csokit evett, olvasd el ezt a cikkünket: Teendők, ha a kutya csokit evett