20.000 Ft vásárlás felett INGYENES SZÁLLÍTÁS!

BLOG

Rutin kialakítása kiskutyák számára

bdh
2022.12.20 11:18
Rutin kialakítása kiskutyák számára

 

Annyi új élmény és tapasztalás vár egy új kutyatulajdonosra miután hazaviszi a kis jövevényt, hogy hajlamos lehet elfelejteni a kiskutya érkezésének egyik legfontosabb részét: a rutin kialakítását. A tervezett beosztás segít abban, hogy az új négylábú családtag biztonságban érezze magát, és tudja, hogy mit várnak el tőle. Ennek legjobb módja egy ütemterv elkészítése és persze betartása. Az első néhány hét az új kölyökkutyával, a megfelelő viselkedés kialakításának legfontosabb ideje. Egyébként nem a kölyökkutya az egyetlen, akinek jót tesz az időbeosztás, de a család emberi tagjainak életét is nagyban megkönnyíti. Nem kell megtervezni a kölyökkutya napjának minden pillanatát, de van néhány fontos terület, ahol az időbeosztás különbséget tehet a jól nevelt kutya és a káosz között.

A kiskutya etetési ütemterve

Ellentétben a kifejlett kutyákkal, akik naponta egyszer vagy kétszer esznek, a kölyökkutyáknak napi legalább háromszori etetésre van szükségük. Megkönnyítheted az ütemtervet, ha a kutyus étkezési idejét a saját reggelid, ebéded és vacsorád köré tervezed. Továbbá fontos az is, hogy mindig legyen a kiskutyának tiszta, friss ivóvize.

 

Ütemezd be a pisiszüneteket

Tarts rendszeres rutint, és legalább kettő-négy óránként, illetve lehetőleg minden tevékenységváltás után vidd ki a kiskutyát a szabadba. Ez különösen fontos a szobatisztasági tréning során, és minimálisra csökkenti a balesetek számát. Megoldás lehet kezdetekben a kutyapelenkára való szoktatás is.

 

A játékidő fontossága

Kiskutyádnak szüksége van mozgásra és a veled való szoros kapcsolat kialakítására. Viszont tartsd észben: a kitartó, megerőltető testmozgás (hosszú futás, ugrálás) nem tesz jót a kölyökkutyáknak, de a játék, a mentális stimuláció, az udvaron való rohangálás igen. Egyes szakértők azt javasolják, hogy várjuk meg, amíg a kutya körülbelül egy éves lesz, mielőtt komolyabb testmozgásba kezd, de ez fajtánként változhat. A különböző kutyafajták energiaszintje és növekedési üteme eltérő; ízületeikben a növekedési zónák különböző életkorban záródnak össze. Viszont mindenképp ütemezd be a játékot és a testmozgást a kölyökkutya napjába: egy séta a környéken, vagy játék otthon, ezek mind remek együtt töltött időt jelentenek a kutyus számára energiái felhasználására. Több rövidebb foglalkozás jobb egy kiskutyának, mint egy hosszú.

 

Pihenő idő és alvás

A kiskutyák sok időt töltenek alvással, sőt, egyesek akár napi 16-18 órát is alszanak. Tervezz számára a nap folyamán többször is csendes pihenőket. A családtagoknak, különösen a kisgyermekeknek meg kell tanulniuk, hogy ne zavarják őt, amikor alszik. Szüksége van a pihenésre! Elhelyezhetsz akár egy kennelt is számára a ház egy csendes részében, hogy ne zavarja az esetleges nyüzsgés szunyókálás közben. 

Amikor lefekvésről van szó, egyes gazdik meghatározott időpontot határoznak meg a kiskutyájuk éjszakára való elhelyezésére. Mások pedig csak arra vágynak, hogy akkor aludjon a kutyus, amikor ők is, viszont érdemes itt is inkább a rutin kialakítására törekedni.

 

Ütemterv készítése – miért van rá szükség?

Minél hamarabb állítasz be egy ütemtervet, annál hamarabb fog tudni alkalmazkodni a kölyök az új családjához, te pedig hozzá. A rutin megkönnyíti a dolgokat mindenki számára, beleértve az embereket is, hogy a kiskutya megtanulja mi az elfogadható viselkedés és mik az elvárások. Tartsuk észben, hogy például a „kis balesetek” vagy rosszalkodások már nem lesznek olyan aranyosak egy felnőtt kutyától.

Az alábbi minta ütemterv jó kiindulópont lehet, hogy kialakítsd a saját igényeknek megfelelő tervet:

  • Az első dolog reggel: vidd ki a kiskutyát, hogy elintézhesse a dolgát. Szánj időt a játékra és a megfelelő visszajelzésekre is.
  • Etetési idő: ne hagyd a földön az ételt 15 percnél tovább. Miután elveszed a tálat, ne adj neki több ételt a következő étkezésig (kivéve a tréninghez használt jutalomfalatokat). Mosd ki a vizesedényt, és mindig gondoskodj tiszta vízről.
  • Etetés után: a kölyökkutyáknak általában étkezés után egyből ki kell menniük újra, tehát biztosítsd neki a lehetőséget ehhez. Ezt követően tölts vele egy kis időt játékkal és/vagy tanulással. Bár reggel mindenki a munkába vagy az iskolába készülődéssel van elfoglalva, próbálj meg azért kis időt szánni rá is.
  • Délelőtt: a délelőtt további részét a szunyókálásnak szentelhetjük, ideális esetben egy kennelben vagy a számára kialakított helyen. Még akkor is, ha napközben otthon vagy, a kutyusnak időt kell töltenie a számára elkülönített helyen, hiszen ez segít neki megtanulni, hogyan kell egyedül lenni, ha szükséges. Nem lehet tudni, hogy egy kiskutya mibe keveredhet akár egy pillanat alatt, ha éppen nem tudsz rá figyelni, ezért nagyon hasznos lehet a kennel, ahol biztonságban tudhatod őt. Ha több órát lesz egyedül otthon, mint amennyit a hólyagját vagy a beleit uralni tudja, akkor mindenképpen érdemes rászoktatni a kutyapelenka használatára.
  • Délben: lényegében itt a kora reggeli rutin megismétlése következik – amint felébred, irány a szabadba. Majd ebéd után ismét ki a szabadba. Próbálj meg időt tölteni vele ismét, játékkal, tanulással, hogy elégethessen egy kis energiát. 
  • Délután: amikor felébred, ideje kimenni – újra. És újra ideje játszani és tanulni. Aztán újra szüksége lehet egy pisiszünetre. Ha otthon vagy, vacsora előtt lóghat veled egy kicsit.
  • Vacsora: ha az ő étkezési idejét a tiéd köré szervezed, természetessé válik, hogy enni adsz neki akár vacsorakészítés közben, akár a saját étkezésetek közben. De figyelj oda, hogy ki tudd vinni, amint végzett. Mielőtt a család leül vacsorázni, jó módszer lehet adni a kutyusnak egy rágójátékot, hogy azt a kennelben élvezhesse. Így nem kerül láb alá, és senkinek sem lesz kísértése, hogy finomságokat adjon neki az asztalról.hirlevel-feliratkozas
  • Este: újabb pisiszünet. A kora este jó alkalom a sok interakcióra. Sok kölyökkutya számára ez a „rosszalkodás órája”, és ha előre felkészülsz a játékokkal, könnyebben lefáraszthatod. Ha nem sikerül lenyugodnia, sok mozgás után sem, adhatsz neki egy kis finomságot, és hagyd, hogy egy ideig a kennelben időzzön. Később az esti séta pedig mozgást és lehetőséget ad neki az újabb pisi szünetre. Mindenképp győződj meg róla, hogy az esti lefekvés előbb elvégezte a dolgát.
  • Lefekvés: az ütemezett lefekvésidő mindenki számára megkönnyíti az összeszokást és az otthoni rutin kialakítását. Nem számít, ha este 8 óra van, vagy éjfél, a rutin kialakítása a fontos. Vidd a kenneljébe, vagy a kialakított helyére és segíts neki ráhangolódni az éjszakára.
  • Éjszaka: ha a kutyus még nem bírja ki az egész éjszakát, állíts be ébresztőt és biztosíts számára lehetőséget, hogy elvégezhesse a dolgát. Jobb, ha te kelsz fel előbb, mintha az ugatásra, nyafogásra reagálva tennéd ezt meg. 

 

A kezdetektől kialakított és következetesen betartott rutin, garantáltan egyenes út egy boldog, alkalmazkodó kutyus felé. Érdemes már a legelején rászánni az időt és erőfeszítést, hogy a nemkívánatos szokásoknak és viselkedéseknek esélye se legyen kialakulni.

Ha szeretnél többet megtudni arról is, hogy vajon miért esznek a kutyák ürüléket, olvasd el ezt a cikkünket is: Miért esznek a kutyák ürüléket