20.000 Ft vásárlás felett INGYENES SZÁLLÍTÁS!

BLOG

Lapos orrú kutyák ápolása és fürdetése

bdh
2022.05.02 12:14
Lapos orrú kutyák ápolása és fürdetése

A lapos orrú kutyák, más néven brachycephal kutyák, sok kutyatulajdonos kedvencei és nagy népszerűségnek örvendenek.

A lapos orrú kutyáknak széles koponyájuk és megnyúlt lágy szájpadlásuk van. A brachycephal kutya megrövidült arccsontjait az állkapocs szerkezetének öröklődő rendellenességei okozzák, amikor egy rövid orrú kutyát párosítanak egy másik rövid orrú kutyával. A brachycephal fajtáink többsége kis vagy közepes méretű kutya.

Lapos orrú kutyák többek között:

francia bulldog, mopsz, boston terrier, bordeaux-i dog, boxer, shih tzu

Az ápolás és fürdetés elengedhetetlen a kutyák egészsége, vitalitása és hosszú élete szempontjából.

ARCREDŐK TISZTÍTÁSA

A szem illetve állkapocs körüli redők adják ezeknek a fajtáknak a védjegyüknek számító ráncait, ezek viszont fokozzák a gyulladásokra és fertőzésekre való hajlamot. A bőrredő dermatitis egy gyulladásos állapot. Olyan esetben alakul ki, amikor a bőr nem tud megfelelően szellőzni, így kedvező környezet alakul ki az élesztőgombák és baktériumok elszaporodásának, mely komoly kényelmetlenséget okozhat a kutyus számára.

A fertőzés jelei a következők:

  • vörösség
  • duzzanat
  • elszíneződés
  • kellemetlen szag
  • kiütések
  • viszketés

Szerencsére rendszeres ellenőrzéssel és tisztítással jelentősen csökkenthetjük a fertőzés kockázatát. A redőket mindig töröljük szárazra, a nedves törlőkendős tisztítás után. Ha gyulladtnak, pirosnak látjuk a bőrt, használhatunk cink-oxid pasztát, hogy szárazon tartsuk a felületet. (Vegyük figyelembe, hogy a cink-oxid lenyelése gyomorirritációt okozhat, és az ismételt cinkexpozíció hozzájárulhat a vérszegénység kialakulásához.)

FAROKREDŐK TISZTÍTÁSA

Egyes kutyáknak csavaros farka van, ami azt jelenti, hogy a csigolyák görbültek vagy csavartak. Az idő múlásával ezek a redők elmélyülnek, ezáltal hajlamossá válnak a bőrgyulladásra. Napi tisztítással megelőzhetjük a fertőzés kialakulását.

Ha a farkuk puffadtnak tűnik, valószínűleg rengeteg extra szőr halmozódott fel, ami miatt bizonyos területek megkopaszodhatnak. Javasolt kifésülni a felesleges szőrzetet.

 

VULVA KÖRÜLI REDŐK TISZTÍTÁSA

Egyes nőstény kutyáknál a szeméremtestet szintén redők veszik körbe, amelyek ugyanolyan gondozást igényelnek, mint a farok esetében.

 

SZEMEK TISZTÁN TARTÁSA

A szemeket naponta ellenőrizni kell, mert a lapos arcú kutyák hajlamosabbak a szaruhártyafekélyre. Amikre figyelni kell, a hunyorgás, a duzzanat, a szemek fátyolossága.  

Némi könnytermelés normálisnak számít, a szem nedvesen és tisztán tartása végett.

Túlzott könnyezés esetén viszont mindenképp forduljunk állatorvoshoz, mert akár allergia, fertőzés vagy szemhéj rendellenesség is lehet a háttérben.

 

FÜLEK TISZTÍTÁSA

Az egészséges fül rózsaszín és szagtalan. A kutyus hallójáratának, tisztának és száraznak kell lennie fürdés vagy úszás után.

A hajlékony, lógó fülek általában kevésbé szellőznek, mint a hegyesek. Azonban mindkét fültípusnál ellenőrizni kell, hogy nem halmozódott-e fel viasz és szennyeződés, illetve kefélni kell a fül széleit is, hogy eltávolítsuk a felesleges szőrt.

A legtöbb kutya számára elegendő heti egyszer vagy kétszer megtisztítani a fület. Az allergiás vagy visszatérő fülfertőzésben szenvedő kutyák viszont több figyelmet igényelnek. Figyeljünk fel az erőteljes fejrázásra vagy dörzsölésre.

A fül tisztításához használjunk vattakorongot vagy gézt és desztillált vizet. Alternatív megoldás lehet az állatorvos által jóváhagyott fültisztító, bár ezek a megoldások megzavarhatják a fül természetes pH-értékét.

 

ORR TISZTÍTÁSA

A száraz és repedezett orr nem pusztán esztétikai probléma. Ha nem kezelik megfelelően, kérges varasodás alakulhat ki, ami gátolja a kutya légzési, szaglási és testhőmérséklet szabályozási képességét. A varasodás alatti bőr fertőzötté, nyerssé válik. Hetente többször alkalmazzunk hidratáló balzsamot, hogy megakadályozzuk a kiszáradást és a fertőzést.

 

KÖRMÖK ÁPOLÁSA

A lapos arcú kutyáknak általában vastag körmeik vannak, amelyek a mancsuk felé görbülnek. A francia bulldog köröm szélessége és vastagsága például, megegyezik azzal, amit egy labradoron látunk. A hosszú körmök pedig ronthatják a kutya mozgékonyságát. Esetükben javasolt a havi kétszeri körömvágás. A keskeny hegyű körömcsiszolókkal a köröm és a párnák közötti szűk helyeket is elérhetjük.

 

FOGAK ÁPOLÁSA

A kisebb testű kutyáknál gyakrabban előfordul a fogak túlzsúfoltsága vagy elmozdulása.

A túlzsúfoltság akkor fordul elő, amikor fogváltáskor nem esik ki az összes tejfog, ez pedig fogágybetegséghez és korai fogvesztéshez vezethet.

A kutya korától függetlenül fontos a rendszeres fogápolás. Ideális esetben akár ugyanolyan rendszeresen moshatnánk kutyánk fogait, mint a sajátunkat. Viszont már az is hasznos, ha hetente vagy akár havonta egyszer megmossuk a fogaikat.

A fogmosás a számukra fejlesztett fogkrémmel történhet, melyet használhatunk fogkefével, gumi ujjkefével vagy gézzel.

Legyünk óvatosak a metszőfogak megmosásakor, amelyek lapos arcú kutyáknál még hangsúlyosabbak.

A fogmosások között használjunk 50-50 %-os víz és szájvíz oldatot, amely nem tartalmaz xilitet, mivel az mérgező a kutyák számára. A fogíny köré permetezzük, hogy elpusztítsa a lepedéket képező baktériumokat.

 

FÜRDETÉS

Fürdetés előtt és után is keféljük ki a rövid és közepes szőrű kutya bundáját, hogy elkerüljük a mattosodást, illetve az irritációt.

Használhatunk sörtékkel rendelkező kefét, vagy gumifogú fésűt. 

hirlevel-feliratkozas

A fürdetés gyakorisága nagyban az aktivitástól, valamint attól függ, hogy mennyi időt tölt a szabadban a kutya. Ha tehetjük, csúszásmentes gumiszőnyegen fürdessük a kutyust, és soha ne hagyjuk felügyelet nélkül. Használjunk alacsony nyomású beállítást, hogy a kutya ne nyelje le vagy szívja fel a vizet. Csakis kutyák számára készített sampont használjunk! Ezeknek más a pH értéke is. Jól nedvesítsük be a kutyus bundáját, gyengéden masszírozzuk bele a sampont legalább 3 percen keresztül - ha nem habzik eléggé, adjunk még hozzá vizet -, majd alaposan öblítsük le. Törölközővel és/vagy hajszárítóval szárítsuk meg teljesen a kutya bundáját. Javasolt törlőkendő használata is, hogy kellően meg tudjuk tisztítani a redőket, eltávolítva a megtelepedő baktériumokat, gombát. Mindig egy irányba dörzsöljük a bundát, kitapintva az esetleges sérüléseket, csomókat. Az oda-vissza dörzsöléssel megtörjük a szőrszálakat, így ezt kerüljük.

Kutyánk ápolása nagyon fontos, ennek elhanyagolása különböző egészségügyi problémákhoz vezethet.

A lapos arcú kutyák kifejező szemükkel és dús ráncaikkal vonzzák magukhoz az embereket. Tartsuk csúcsformában ezeket az ellenállhatatlan tulajdonságokat napi ellenőrzéssel és tisztítással.

Ha szeretnél többet megtudni a kutyák otthoni fürdetási szokásairól is, olvasd el ezt a cikkünket: Kutya fürdetési szokások otthon