20.000 Ft vásárlás felett INGYENES SZÁLLÍTÁS!

BLOG

Milyen gyakran fürdessük kutyánkat?

bdh
2022.04.04 12:55
Milyen gyakran fürdessük kutyánkat?

Ez egy nehéz kérdés, mert az igazság az, hogy a válasz számos különböző tényezőtől függ és minden kutya(fajta) egyedi és eltérő igényekkel rendelkezik. 

Az, hogy egy kutyának milyen gyakran van szüksége fürdetésre, nagyban függ a fajtától, az életmódjától, a szőrzet hosszától és attól, hogy mi magunk mennyi plusz "munkát" vagyunk hajlandóak beleadni az ügy érdekében. 

Fürdetéshez csak speciálisan kutyának kifejlesztett, olyan minőségi sampont használjunk, melyeknek a pH értéke 7.0 körüli.

Az alábbiakban összefoglaltuk a legfontosabb tudnivalókat, melyeket figyelembe véve érdemes kialakítani az egyéni fürdetési szokásokat.

A KUTYA SZŐRTÍPUSA

A kutya szőrtípusa fontos tényező a fürdetés rendszerességét illetően. Minél több szőre van egy kutyának, annál több munka van vele, beleértve a fürdés gyakoriságát is. De ez nem jelenti azt, hogy a rövid szőr ne igényelne kiemelt gondozást.

  1. Rövidszőrű kutyák: A rövidszőrű kutyák, mint például a dobermanok, boxerek rövid szőrzetének az előnye, hogy nem igényel nagyfokú ápolást és kevesebb hulló szőrt produkál (persze vannak kivételek). Általában elegendő hetente egyszer vagy kétszer alaposan átkefélni őket, hogy eltávolítsuk az elhalt szőrszálakat és a szennyeződéseket. Fürdetésüket ritkábban kell elvégezni, általában havonta egyszer vagy kétszer elegendő.
  2. Középhosszúszőrű kutyák: A középhosszúszőrű kutyák, mint például a golden retrieverek, collie-k és cocker spánielek, egy közepesen hosszú, vastag szőrzettel rendelkeznek. Ez a szőrtípus általában több gondozást igényel, mint a rövidszőrű kutyáké. Hetente legalább kétszer kell őket átkefélni, hogy eltávolítsuk az elhalt szőrszálakat és megelőzzük a csomók kialakulását. Fürdetésük a heti rendszerességtől a havonta történő ápolásig terjed, életmódtól függően és persze az sem mindegy, hogy kinti- vagy benti kutyáról van szó (egy benti kutyát általában gyakrabban szpoktunk fürdetni).
  3. Hosszúszőrű kutyák: A hosszúszőrű kutyák, mint például a shih tzuk, malamutok, máltai, collie és yorkshire terrierek, bámulatosan hosszú és sűrű szőrzettel rendelkeznek. Ez a szőrtípus sokkal több gondozást és időt igényel, mint a rövidszőrű társaiké. Nem megfelelő ápolás esetén a hosszú szőr összegubancolódhat, kifésülhetetlen csomók keletkezhetnek benne, amelyektől aztán nehéz megszabadulni (ilyenkor jöhet az "ecetes-olló"...). Ezeket a kutyákat minden nap alaposan át kell fésülni, hogy megelőzzük a csomók kialakulását és a szőrproblémákat. A fürdetést havonta egyszer, kétszer el kell végezni. Fontos a rendszeres fésülés, kefélés a fürdések között is.
  4. Szőrtelen: A szőrtelen fajták, mint pl. a kínai meztelen, különös ápolást igényelnek. Ideális esetben hetente egyszer, de maximum 10-15 naponta fürdessük meg őket, lehetőleg hipoallergén kutyasamponnal. Fürdés után mindig alaposan szárítsuk meg a kutyát. Fontos, hogy ápold a bőrét is és gondoskodj a napvédelemről is.
  5. Speciális: A Puli esetében, bár hosszú szőrű fajtáról beszélünk, azonban speciális bundája miatt nem igényel gyakori fürdetést. Őket nem kell rendszeresen fésülgetni vagy kefélni, ellenben rendszeresen „csomózni” kell. A puli bundájának ugyanis az a különlegessége, hogy a kihulló szőrszálak nem esnek a földre, hanem összecsomósodnak az élő szőrszálakkal, azaz összefilcesedik. Ilyenkor a szőrszálak végét külön kell választani, hogy a jellegzetes zsinóros bundát létrehozzuk. Érdekesség, hogy erre a fajtára nem jellemző a jellegzetes kutyaszag sem
  6. Vastag vagy dupla szőrzet: Ilyen például a Labrador Retriever, a Golden Retriever vagy a Szibériai Husky szőre, amely természetes szezonális szigetelésként is funkcionál. A túl gyakori fürdetés túl sok olajat távolíthat el a bőr felszínéről megzavarva a természetes védekezőképességet. Speciálisan kifejlesztett, kímélő kutyasamponokkal viszont elkerülhetjük ezt a problémát.

! Betegség esetén: A különböző egészségügyi állapotok is hatással lehetnek a fürdetés gyakoriságára. Ha a kutya valamilyen betegséggel, egészségügyi problémával küzd, állatorvos tanácsolhatja valamely speciális gyógyhatású sampon használatát.

Fontos, hogy minden kutya számára elengedhetetlen az alapos szőr- és bőrápolás és mindig ügyeljünk arra, hogy jó minőségű ápolószerekkel, speciálisan kutyáknak kifejlesztett samponokkal gondolkodjunk kiskedvencünkről, hogy megőrizzük az egészségét.

A GAZDI EGÉSZSÉGE IS FONTOS SZEMPONT

Néha a kutya fürdetése, elsősorban nem számára, hanem a gazdi komfortérzetének megteremtése miatt szükséges. Az allergiában szenvedők tüneteit kordában lehet tartani például egy heti fürdetési rutin kialakításával.

Hipoallergén kutyasampon

A korpásodás csökkentésére fejlesztett samponok pedig, még inkább segíthetnek az allergiások tüneteinek minimalizálásában. 

AZ ÉLETMÓD HATÁSA A FÜRDETÉS GYAKORISÁGÁRA

Fontos megjegyezni, hogy minden kutya egyedi és eltérő igényekkel rendelkezik. A szőr hossza és vastagsága mellett az életmód és a környezet is befolyásolhatja a fürdetés gyakoriságát. 

A sárban dagonyázó, pocsolyákban, patakokban lelkesen pancsoló vagy egész nap a szabadban rohangáló kutyáknak több fürdőre van szükségük, mint azoknak a társaiknak, akik idejük nagy részét bent töltik – fajtától függetlenül.

Azonban a kinti kutyákat nem szükséges hetente fürdetni, sáros mancs esetén sem, de őket is rendszeresen kell ápolni.

A benti kutyáknál pedig adott, hogy akkor jöhetnek be az ágyba a gazdi mellé, ha tiszták és illatosak.

Mindentől függetlenül egy biztos: amikor kiskedvencünk már a "büdös" kategóriába tartozik, akkor mindenképpen illik alaposan megfürdetni, külön a számukra fejlesztett, kiváló minőségű, természetes kutyasamponnal, hogy megóvjuk szőrük és bőrük egészségét.

Fontos, hogy semmilyen esetben sem használjunk emberek számára kifejlesztett samponokat, egyéb termékeket!

Ha szeretnél többet megtudni a lapos orrú kutyák fürdetéséről is, olvasd el ezt a cikkünket: Lapos orrú kutyák fürdetése